Adopta o poarta Art Nouveau

S.O.S. PORŢILE ORADIEI

Stimați parteneri,

În ansamblul unei clădiri, poarta joacă un rol nu doar funcțional, ci şi simbolic. Ea este pragul ce marchează pasajul dintre spaţiul exterior şi cel interior, ocrotit de intimitatea oricărei locuiri. Poarta este o emblemă a casei, ea poate da tonul în privinţa bunului gust ce guvernează o clădire, sau, dimpotriva,o poate compromite.

În Oradea exista clădiri excepţionale ca valoare patrimonială, deja restaurate sau aflate în curs de restaurare, semnate de arhitecţi celebri, dar exista şi multe clădiri din fondul vernacular, al arhitecturii anonime, domestice, din care de multe ori sunt păstraşi doar martori disparaţi ai unei expresii unitare de epocă.

Chiar dacă face parte din zona istorică protejată, acest fond vernacular al porţilor decorate în spirit Art Nouveau sau cu elemente Art Nouveau, aflat de cele mai multe ori în stare precară de conservare, este drastic ameninţat de dispariţie pentru că nu este protejat nici de lege, nici de cunoaştere sau de respectul faţă de orice element – martor al istoriei oraşului.

În acest sens, Clubul Rotary Art Nouveau își asumă o datorie de onoare de a propune un program coerent de restaurare a câtorva porţi valoroase din Oradea care sunt decorate în spirit Art Nouveau şi de a finanţa restaurarea acestora.

Una dintre cele mai frumoase porţi este cea a clădirii de pe strada Castanilor nr. 27. Aceasta păstreaza integral compoziţia plastică concepută în cel mai autentic stil curbiliniu Art Nouveau.

O alta poartă remarcabilă este cea a clădirii din strada Ady Endre nr. 48, care păstrează nu doar o frumoasa feronerie dantelată în luminator, ci şi clanţa originală.

Tot pe strada Ady Endre, la nr. 37 A, o alta poartă poate suscita interesul tocmai pentru că este în pragul colapsului. Luneta-luminator mai păstreaza fragmente de lemnărie cu traseu curbiliniu, chiar dacă contextul arhitectural este eclectic. Restaurarea acestei porţi ar putea fi un exemplu convingător despre importanţa acţiunii de restaurare ce poate ridica spectaculos valoarea unei clădiri.

În demersul nostru avem alături pe partea de consultanţă de specialitate ONG –ul « Pavilion », din componenţa căruia fac parte istoricul de artă Ramona Novicov, designerul de bijuterii Ana Dobraş şi profesorul de engleză şi jurnalism Nicolaie Ardelean.

Porţile restaurate pot fi transformate în bijuterii marca Rotary, însoţite de cartoline-flyer cu text explicativ şi cu valoare educativă. ONG-ul îsi asumă şi o parte importantă a mediatizării acţiunii şi a obiectelor artistice inspirate de porţile alese pentru a fi restaurate.

Fiți partenerii noștri și DONAȚI PENTRU A AJUTA !

Rotary Club Oradea Art Nouveau vă mulţumeşte pentru atenţia acordată şi speră să câştige încrederea, simpatia şi susţinerea dumnevoastră în derularea proiectelor noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter


Rotary Club Oradea Art Nouveau | Copyright © | Toate drepturile rezervate.
Web design realizat de Weblike PRO.