Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Iulie 2023 ROTARY CLUB Oradea Art Nouveau
TABĂRĂ DE EDUCAȚIE PRIN ARTĂ – TEATRU care se adresează copiilor din şcolile rurale din judeţul Bihor.
Rotary Art Nouveau încurajează și sprijină proiectele care crează valoare prin educație – viitorul copiilor noștri și al nostru în același timp. De această dată, ca o continuare a acțiunilor noastre, ne-am îndreptat atenția asupra unei altfel de educații – cea non-formală. Ne-am adresat prin acțiunea noastră elevilor de la Școala Gimnazială din Mădăras și celor de la Școala Gimnazială din Uileacu de Beiuș, acolo unde, într-un alt proiect, am reabilitat bibliotecile școlare. Acum le-am oferit elevilor din clasele 5-8 o întâlnire cu lumea teatrului.
Tabăra a fost organizată în colaborare cu Teatrul Regina Maria şi Teatrul Artemotion din Oradea. Copii s-au întâlnit cu lumea poeziei cu sprijinul poetei Codruța Vancea, membru Rotary Art Nouveau. Apoi cu lumea Teatrului de Păpuși cu sprijinul actriței Consuela Egyed. Au descoperit secrete din lumea filmului și a dublajului de desen animat cu ajutorul actorului Petre Ghimbăşan. Elevii s-au jucat de-a teatrul sub îndrumarea actorului Sebastian Lupu. În ultima zi a taberei micii actori au avut spectacol pe scena Teatrului Arcadia.
În această tabără atenția specialiștilor invitați s-a concentrat asupra lucrului în echipă, a gestionării emoțiilor, pe libertatea de exprimare, pe emisie vocală și dicție. Actrița Mirela Niță Lupu membră a Clubului Rotary Oradea Art Nouveau, i-a ajutat pe copii să descopere și ce se află în spatele scenei, câți artiști creatori sunt implicați în realizarea unui spectacol, câte profesii își dau mâna pentru realizarea unui spectacol de teatru și câtă pasiune există în echipă, ajutându-se şi de cartea « Jurnalul unei povești sau cum am devenit spectacol de teatru de păpuși pentru copii «
Împreună cu pedagogul și psihologul Claudia Morar de la Școala Primară Americano-Română, și ea membră a Clubului Rotary Oradea Art Nouveau, au avut activități interactive, amuzante și provocatoare cu scopul de a se cunoaște mai bine și a relaționa în diferite contexte.
Elevii din tabără au avut o întâlnire și cu copii cu nevoi speciale și au participat împreună la activități interactive emoționante. Scopul acestei activități a fost să îi ajute pe copii să înțeleagă cât este de important să dăruiască mai departe (Pay it Forward) și că există o lume a diversității care face parte din viața noastră.
În programul taberi au existat și turul orașului cu autobuzul, vizitarea cetații Oradiei, vizitarea Teatrului Regina Maria și a Teatrului Arcadia și vizionarea unui spectacol de teatru pentru copii.
TABĂRA RANGERI VOLUNTARI
De Ziua Internațională a Prieteniei, noi, Rotary Art Nouveau am celebrat Prietenia cu muntele, cu pădurea, cu peșterile prin acțiuni benevole și dezinteresate.
În perioada 27-30 iulie 2023, am participat la Stagiul de Instruire desfășurat în Parcul Natural Apuseni și am devenit Rangeri Voluntari.
În acest weekend prelungit sub coordonarea Directorului Administrației Parcului Natural Apuseni, Alin Moș alături de Rangerii Parcului Natural Apuseni am creat o nouă față intrării în Peștera Ghețarul de la Vârtop, adică am lărgit cărarea de intrare în peșteră, am făcut băncuțe de lemn pe care vizitatorii să se poată odihni, am făcut căsuța de lemn a ghidului și ne-am bucurat de munca în echipă pentru semenii noștri. Am fost instruiți despre ce înseamnă Parcul Natural Apuseni, l-am cunoscut pe domnul Giuseppe Petruzzo- Progettista Culturale de la Associazione di Promoționale Sociale Eculturamente din Italia, am aflat mai multe despre ecoturism, ecomuzeu, am vizitat Pestera Coiba Mare, Pestera Ghetarul, Scărișoara, am fost pe platoul de la Călineasa, am cunoscut Meșteri Populari, am văzut cum trăiesc oamenii din aceste comunități și am încercat să descoperim ce putem face noi pentru mai binele lor.
Parcurile naturale și naționale ale României trebuie să beneficieze de sprijinul nostru al tuturor, pentru că ele există și în beneficiul oamenilor. Prin implicarea noastră în acțiuni de voluntariat care sprijină activitățile Administratiei Parcului Natural Apuseni, dorim să oferim un exemplu de atitudine și responsabilitate prin care sperăm să determinăm câți mai mulți semeni de-ai noștri să-și dezvolte resoectul pentru natură și responsabilitățile pentru un mediu mai curat, o viață mai sănătoasă și o viață mai bună pentru generațiile care vor urma.
Dorim să îi mulțumim colegei noastre Costea Monica pentru inițiativă, domnului director Alin Moș pentru deschidere, și Rangerilor Parcului Natural Apuseni pentru implicare.
Au fost alături de noi și membrii Rotakids Oradea care au dovedit că sunt capabili de implicare și dăruire, care au arătat putere de muncă și pasiune.
Suntem încărcați pozitiv datorită minunățiilor pe care le-am văzut și împliniți datorită timpului petrecut împreună în natură între prieteni!
„Viața e frumoasă când ești fericit, dar viaţa e și mai bună când alții sunt fericiți datorită ție.”
PRIETENIE FĂRĂ GRANIŢE
Prietenia Rotariană nu cunoaște granițele….continentelor!
Ce poate să facă o conversație despre comunitate, dezvoltare, provocări în educație să fie firească între oameni din România și din Africa de Sud, care se văd pentru prima oară în viața lor? Există un singur răspuns: Rotary!
În perioada 28 – 30 iulie, Clubul Rotary Oradea Art Nouveau https://rotaryartnouveau.ro/ a avut bucuria de a-i avea ca și oaspeți pe membrii Clubului Rotary Riverside din Africa de Sud https://www.facebook.com/RiversideRotary/. Prieteniile se leagă ușor între oameni care împărtășesc aceleași valori și au același scop: acela de a face bine.
Deisre si Johann du Toit ne-au făcut bucuria de a vizita orașul nostru și de a pune la cale, împreună cu Sorina și Emil Bradea, membrii ai Rotary Oradea Art Nouveau respectiv Rotary Oradea, vizite reciproce și proiecte comune. Am descoperit că ne leagă aceleași idei despre cum putem face cluburile să funcționeze frumos, am învățat unii de la alții ce am putea face mai bine, am împărtășit idei și provocări legate de nevoia de dezvoltare a micilor producători din mediul rural dar și de accesul limitat la educație continuă pentru copiii din sate și pentru educatorii din acele zone. Totodată, am investigat posibilitatea de a face împreună proiecte cu impact în cele două regiuni atât de depărtate dar cu nevoi atât de asemănătoare!
Desire este femeie de afaceri, coordonează 60 de angajati, consideră că socializarea este parte esenţială în viaţa unui club Rotary şi că dedicaţia şi voluntariatul sunt în inima fiecărui Rotarian. Johann, farmacist cu multă experienţă, priveşte lumea prin ochii omului care vede sănătatea fizică şi mentală la fel de importante şi îşi dedică timp şi energie pentru proiectele care spriină bunăstarea atât în comunitatea din care face parte cât şi în comunităţi din India.
Dacă acceptăm că în permanență putem învăța ceva nou și că bunele practici se regăsesc peste tot în lume, ca Rotary International vom putea avea un impact semnificativ în comunitățile din care facem parte și motto-ul acestui an, Create Hope in The World, va continua să fie o realitate!
Următorul pas: schimbul de rotarieni în anul care urmeaza, intre România și Africa de Sud, având ca și promotori cele două cluburi. Scopul este acela de a ne cunoaște mai bine pentru a putea ca, împreună, să facem proiecte semnificative și, nu în ultimul rând, să consolidăm prietenii!!