Passer au contenu principal

Tabăra de educație prin artă

13 juillet, 2022

Rotary Club Art Nouveau d'Oradea încurajează tinerii și sprijină proiectele care crează valoare prin educație – viitorul copiilor noștri și al nostru în același timp. De această dată, ca o continuare a acțiunilor noastre, ne-am îndreptat atenția asupra unei altfel de educații – cea non-formală. Ne-am adresat prin acțiunea noastră elevilor de la Școala Gimnazială din Pietroasa și celor de la Școala Gimnazială din Cociuba Mare, acolo unde, într-un alt proiect, am reabilitat bibliotecile școlare. Acum le-am oferit elevilor din clasele 5 – 7 o întâlnire cu lumea teatrului.

În perioada 5-9 iulie 2022 am organizat prima ediție a Tabărei de Educație prin Artă TEA – Teatru. Tabăra a fost organizată în parteneriat cu Visit Oradea și în colaborare cu Teatrul Regina Maria – Trupa Iosif Vulcan Oradea. Copiii s-au întâlnit cu lumea Teatrului de Păpuși cu sprijinul actriței Armanca Zavoianu. Au descoperit secrete din lumea filmului și a dublajului de desen animat prin implicarea actorului Petre Ghimbăşan. Elevii s-au jucat de-a teatrul sub îndrumarea actorului Sebastian Lupu. În ultima zi a taberei micii actori au avut spectacol pe scena Arcadia Teatru!

În această tabără atenția specialiștilor invitați s-a concentrat asupra lucrului în echipă, a gestionării emoțiilor, pe libertatea de exprimare, pe emisie vocală și dicție. Actrița Mirela Niță Lupu, membră a Clubului Rotary Oradea Art Nouveau, i-a ajutat pe copii să descopere și ce se află în spatele scenei, câți artiști creatori sunt implicați în realizarea unui spectacol, câte profesii își dau mâna pentru realizarea unui spectacol de teatru și câtă pasiune există în echipă. De asemenea, copiii au primit în dar pentru biblioteca din școala lor cartea „Jurnalul unei povești sau cum am devenit spectacol de teatru de păpuși pentru copii” scrisă de Mirela Niță Lupu din care pot afla și mai multe secrete despre drumul parcurs de la poveste – piesă la spectacol de teatru. Împreună cu pedagogul și psihologul Claudia Morar de la Școala Primară Americano-Română, și ea membră a Clubului Rotary Oradea Art Nouveau, au avut activități interactive, amuzante și provocatoare cu scopul de a se cunoaște mai bine și a relaționa în diferite contexte. 

Elevii din tabără au avut o întâlnire și cu copii cu nevoi speciale și au participat împreună la activități interactive emoționante. Scopul acestei activități a fost să îi ajute pe copii să înțeleagă cât este de important să dăruiască mai departe (Pay it Forward) și că există o lume a diversității care face parte din viața noastră. 

Copiii au fost însoțiți de cadre didactice de la cele două școli și de mămici care au fost în permanență alături de micii actori în devenire!! Totodată, membrii ai Clubului Rotary Oradea Art Nouveau și membrii aspiranți au participat la activitățile zilnice și au acordat suport de fiecare data când a fost necesar! O echipă frumoasă a făcut ca această primă ediție să fie un succes și să ne dorim să continuăm!

Toți cei implicați în această acțiune au plecat mai curioși și mai bogați. Au făcut câțiva pași prin lumea magică a scenei dar și-au îndreptat atenția și asupra propriei personalități. Au existat și câteva lacrimi la despărțire ceea ce înseamnă că a existat și prietenie. Ne vedem la ediția a 2-a, în iulie 2023! 

„Viața e frumoasă când ești fericit, dar viața e și mai bună când alții sunt fericiți datorită ție.”