Passer au contenu principal

Educație privind Apa și Igiena

6 octobre, 2020
Educatie privind Apa si Igiena

Rotary Club Oradea Art Nouveau vă invită să ne fiți parteneri

și să sprijinim SĂNĂTATEA ȘI EDUCAȚIA copiilor noștri !

EDUCAȚIE PRIVIND APA ȘI IGIENA

Stimați parteneri,

Apa potabilă este un drept al omului esențial, care de multe ori este greu de realizat. În întreaga lume sunt 2,5 miliarde de oameni care nu au acces la instalații sanitare şi 748 milioane care nu beneficiază de apă potabilă. Când oamenii au acces la o apă curată, ei duc o viață mai sănătoasă și mult mai sigură. Din cauza lipsei de instalații sanitare și a apei necorespunzătoare, zilnic mor 1.400 copii, ca urmare a bolilor cauzate de acestea.

Educatie privind Apa si Igiena

Educaţia privind spălatul pe mâini, cu apă curată și săpun, este singura și cea mai eficientă tehnică pentru protejarea sănătății publice și individuale prin asigurarea igienei sanitare de bază. Astfel poate fi prevenită răspândirea de boli, cum ar fi gripa, diareea, hepatita A, holera etc.Se apreciază, că la nivel mondial 1,5 milioane de copii mor anual datorită diareei. Spălatul pe mâini cu apă și săpun ar putea reduce mortalitatea infantilă, cauzată de diaree, cu până la 44%.

Elevii incluşi în aceste proiect sunt informați cu privire la importanța spălatului pe mâini în prevenirea unor serii de riscuri pentru sănătate, cu care ei s-ar putea confrunta în viața de zi cu zi; ei sunt încurajați să-și formeze obiceiul de a se spăla pe mâini și, mai mult de atât, de a informa comunitatea și în special școlile, despre importanța spălatului pe mâini și rolul acestei activități în prevenirea bolilor.

Proiectul are ca scop principal să informeze elevii, cadrele didactice şi auxiliare, ca şi celelalte părţi implicate în procesul educaţional, atât asupra apei, ca şi resursă naturală limitată, cât şi asupra ingienei sanitare, ca şi componentă a sănătăţii, de care depinde viitorul generaţiilor care vor urma.

Noi ne dorim ca o mare parte a școlilor rurale, şi nu numai, să beneficieze de implementarea acestui proiect, prin care vom servi comunitățile locale, “Rotary opens opportunities”, conform temei anului 2020-2021.

Descrierea Proiectului Desfăşurarea Proiectului este sprijinită de mai multe elemente-documente tipărite: Broşură-Ghid, Pliant şi Afiş.

Broşura este dedicată în primul rând profesorilor din şcoli, care pe baza informaţiilor incluse pot să transmită elevilor informaţii generale despre apă şi consumul ei, despre spălatul pe mâini, modul practic de realizare şi importanţa acestei acţiuni pentru sănătatea noastră, precum şi suport pentru cunoaşterea exactă a situaţiei din localităţile rurale unde trăiesc aceste persoane, prin realizarea de interviuri de mai multe genuri. În acest fel, broşura oferă atât elemente teoretice, cât şi practice, care pot fi prezentate, discutate şi aplicate la orele de ştiinţele naturii, consiliere şi orientare sau în alte acţiuni, pe care şcolile le desfăşoară, atât într-un cadru informal, cât şi neinformal. Descrierea informaţiilor s-a făcut cu termeni generali de prezentare şi este însoţită de desene reprezentative pentru înţelegerea ideilor de către o gamă largă de elevi, de la clasele primare, din mediul rural în special.

Pliantul este dedicat în primul rând elevilor, cu vârste cuprinse între 9-15 ani şi conţine informaţii sugestive despre apă şi spălatul pe mâini, care trebuie citite şi respectate în viaţa zilnică. Acest pliant poate fi util şi pentru părinţii acestor copii, care astfel, fiind mai informaţi despre acest subiect pot să le solicite copiilor să respecte şi acasă aceste reguli simple de viaţă în raport cu apa şi igiena sanitară.

Afişul are rolul de a transmite mesaje simple şi directe, legate de apă şi mediu.

 Prin afişarea lui pe culoarele şcolilor, în sălile de clasă va avea un efect permanent asupra modulului de înţelegere al acestor probleme majore legate de o viaţă sănătoasă.

 La nivelul fiecărei şcoli, respectiv clase, care va fi inclusă în acest Proiect, ar trebui să se ofere:

2-3 buc. Broşuri-Ghid pentru profesorii de la fiecare din clasele IV-VIII din şcolile implicate;

– Pliante pentru fiecare elev din clasele IV-VIII de la şcolile incluse în Proiect;

– Un Afiş pentru fiecare clasă implicată în Proiect, la care se mai pot adăuga 2-3 Afişe pentru zona de coridoare din şcoală.

Fiți partenerii noștri și DONAȚI PENTRU A AJUTA LA EDUCAȚIA TINEREI GENERAȚII PENTRU MENTINEREA UNUI MEDIU SĂNĂTOS ȘI ECHILIBRAT !

Rotary Club Oradea Art Nouveau vă mulţumeşte pentru atenţia acordată şi speră să câştige încrederea, simpatia şi susţinerea dumnevoastră în derularea proiectelor noastre.