Passer au contenu principal

Adopta o poarta Art Nouveau

6 octobre, 2020

În ansamblul unei clădiri, poarta joacă un rol nu doar funcțional, ci şi simbolic. Ea este pragul ce marchează pasajul dintre spaţiul exterior şi cel interior, ocrotit de intimitatea oricărei locuiri. Poartaeste o emblemă a casei, eapoate da tonulînprivinţabunului gust ceguvernează o clădire, sau, dimpotriva,opoatecompromite.

În Oradea exista clădiri excepţionale ca valoare patrimonială, déjà restaurate sau aflate în curs de restaurare, semnate de arhitecţi celebri, dar exista şi multe clădiri din fondul vernacular, al arhitecturii anonime, domestice, din care de multe ori sunt păstrații doar rmartori disparaţi ai unei expresii unitare de epocă.

Chiar dacă face parte din zona istorică protejată, acest fond vernacular al porţilor decorate în spirit Art Nouveau sau cu elemente Art Nouveau, aflat de cele maimulte ori în stare precară de conservare, este drastic ameninţat de dispariţie pentrucă nu este protejat nici de lege, nici de cunoaştere sau de respectful faţă de orice element – martor al istoriei oraşului.

În acest sens, Clubul Rotary Art Nouveau își asumă o datorie de onoare de a propune un program coerent de restaurare a câtorva porţi valoroase din Oradea care sunt decorate în spirit Art Nouveau şi de a finanţa restaurare aacestora.

Una dintre cele mai frumoase porţi este cea a clădirii de pe strada Castanilor nr. 27. Aceasta păstreaza integral compoziţia plastică concepută în cel mai authentic stil curbiliniu Art Nouveau.

O alta poartă remarcabilă este cea a clădirii din strada AdyEndre nr. 48, care păstrează nu doar o frumoasa feronerie dantelată în luminator, ci şi clanţa originală.

Tot pe strada AdyEndre, la nr. 37 A, o alt apoartă poate suscita interesul tocmai pentru că este în pragul colapsului. Luneta-luminator mai păstreaza fragmente de lemnărie cu traseu curbiliniu, chiar dacă contextual architectural este eclectic. Restaurarea acestei  porţi ar putea fi un exempluconvingătordespreimportanţaacţiunii de restaurare ce poate ridica spectaculos valoarea unei clădiri.

Îndemersulnostruavemalături pe partea de consultanţă de specialitate ONG –ul « Pavilion », din componenţacăruia fac parteistoricul de artă Ramona Novicov, designerul de bijuterii Ana Dobraş şi profesorul de engleză şi jurnalism Nicolaie Ardelean.

Porţilerestaurate pot fi transformateînbijuteriimarca Rotary, însoţite de cartoline-flyer cu text explicativşi cu valoareeducativă. ONG-ulîsiasumăşi o parteimportantă a mediatizăriiacţiuniişiaobiectelorartistice inspirate de porţilealesepentru a fi restaurate, totulînbeneficialcomunitâțiiorădene.

COÛT 5600 euro/ poartărestaurată

Rotary Club Oradea Art Nouveau vă mulţumeşte pentru atenţia acordată şi speră să câştige încrederea, simpatia şi susţinerea dumnevoastră în derularea proiectelor noastre.