Passer au contenu principal

ABC-UL ROTARY

Definirea Rotary

Caracteristicile clubului ROTARY sunt la fel de diverse precum activitatile celor peste un milion de Rotarieni. Exista conceptul de “serviciu”, internationalitate, camaraderie, clasificarea fiecarei “vocatii”, dezvoltarea “bunavointei” si intelegerii mondiale, accentuarea celor mai inalte standarde etice, preocuparea pentru semeni si multe altele. In 1976, conducerea Rotary International a fost interesata in formularea unei definitii concise a aspectelor fundamentale ale ROTARY. Atentia sa a fost indreptata catre trei persoane, care faceau atunci parte din Comitetul de Relatii Publice ROTARY, si a cerut acestora sa pregateasca o definitie concisa a ROTARY. Dupa numeroase versiuni, Comitetul de Relatii Publice a prezentat urmatoarea definitie, utilizata de atunci in diferitele publicatii ale ROTARY:
“Rotary este o organizatie de oameni de afaceri si specialisti, reuniti pe plan mondial, care ofera ajutor umanitar, promoveaza cele mai inalte standarde etice in orice activitate profesionala si contribuie la instaurarea climatului de bunavointa si pace in lume.” Aceste cuvinte trebuie amintite ori de cate ori cineva intreaba: “Ce este Clubul ROTARY?”.

Steagul oficial al Rotary

Steagul oficial a fost adoptat de Rotary International la Conventia de la Dallas, Texas, in 1929. Steagul Rotary este alb si are emblema oficiala a rotii ca blazon aurit plasat in centru. Cele patru segmente marcate pe circumferinta rotii Rotary sunt de culoare albastru regal, iar cuvintele “ROTARY” si “INTERNATIONAL” sunt imprimate tot cu auriu pe segmentele superior si inferior ale circumferintei. Butucul si canelura rotii sunt albe. Primul steag oficial al Rotary a fost arborat in Kansas City, Missouri, In ianuarie 1915 In 1922, un mic steag Rotary a fost dus la Polul Sud de catre amiralul Richard Byrd, membru al clubului Rotary din Winchester, Virginia, USA. Patru ani mai tarziu, amiralul a dus steagul Rotary in expeditia sa de la Polul Nord.
Anumite cluburi Rotary folosesc steagul oficial al Rotary ca fanion la Intrunirile clubului. in aceste situatii este adecvata intiparirea cuvintelor “Clubul Rotary” deasupra simbolului rotii si numele orasului, statului sau natiunii sub emblema.
Steagul Rotary este intotdeauna amplasat vizibil la Sediul Mondial la fel ca s1 la toate conventiile si evenimentele oficiale ale Rotary International.

Emblema in forma de roata a Rotary

Roata fost simbolul Rotary inca de la infiintare. Prima roata a fost realizata de catre Rotarianul din Chicago Montague Bear, un gravor care a desenat o roata de caruta simpla, cu cateva linii pentru a arata praful si miscarea. Roata ilustra “Civilizatia si Miscarea”. Multe dintre primele cluburi aveau o forma de roata in publicatiile si antetele lor. In final, In 1922, s-a hotarat ca toate cluburile Rotary trebuie sa adopte o singura sigla ca emblema exclusive a Rotarienilor. Astfel, in 1923, actuala roata dintata cu 24 de dinti si 6 spite a fost adoptata de catre “Asociafia Rotary International”. Un grup de ingineri avizati a apreciat ca aceasta roata dintata este din punct de vedere mecanic eronata si ca nu va putea functiona fara” atasarea in centrul mecanismului rotii a unei “caneluri” in osie.
Astfel, in 1923, “canelura” a fost adaugata si sigla pe care o cunoastem astazi a fost ‘  adoptata ca emblema oficiaia a Rotary International.

Secretariatul

Multi Rotarieni considera Secretariatul doar ca pe un alt nume pentru Sediul Mondial .   Rotary International din Evanston, Illinois, SUA. De fapt, acesta reprezinta mult mai mult. El chiar include Sediul Mondial si are 500 de angajati care muncesc pentru ca Rotary Intenational sa functioneze eficient si fara probleme. Termenul descrie toate operatiunile Secretariatului General si pe angajatii sai. Secretariatul include de asemenea opt Centre de Servicii Rotary (denumite anterior filiale) in toata lumea, toti angajatii ce lucreaza in “   aceste centre, precum si personalul de la Fundatia Rotary. Unicul sau scop este acela de a servi cluburile, birourile administrative si districtuale ale Rotary International si Fundatiei Rotary. Sediul Mondial al RI, aflat intr-o cladire numita Centrul Rotary Unu din Evanston,
este si Cartierul General al Secretariatului.

Cateva dintre “premierele” Rotary

• Prima intalnire a clubului Rotary a avut loc in Chicago, Illinois, in 23 februarie 1905.
• Primele intalniri in cadrul unor dejunuri oficiale au avut loc in Oakland, California, si dateaza din 1909.
• Prima Conventie Rotary a avut loc in Chicago, in 1910.
• Primul club din afara granitelor SUA a fost infiintat in Winnipeg, Manitoba, Canada, in
1910.
• Primul club Rotary din afara continentului american a fost infiintat in Dublin, IRIanda, in
1911.
• Primul club Rotary intr-o |ara nevorbitoare de limba engleza a fost in Havana, Cuba, in 1916.
• Primul club Rotary din America de Sud a fost infiintat in Montevideo, Uruguay, in 1918.
• Primul club Rotary din Asia a fost infiintat in Manila, Filipine, in 1919.
• Primul club Rotary din Africa a fost infiintat in Johannesburg, Africa de Sud, in 1921
• Primul club Rotary din Australia a fost infiintat in Melbourne, in 1921.
(idee originala din “Scandal Sheet”)

Obiectivul Rotary

In unele zone din lume intalnirile saptamanale ale clubului Rotary incep astfel: membrii stau in picioare si recita Obiectivul Rotary. Aceasta declaratie, care isi are originile in  Constitutia Rotary, este frecvent expusa pe o placa in birourile Rotarienilor sau in locurile unde isi desfafoara activitatile.
.   Obiectivul Rotary este acela de “a incuraja fi stimula idealul “serviciului” ca baza a unei   intreprinderi prospere”. Declaratia enumera apoi patru domenii prin care “idealul serviciului” este stimulat prin largirea cunostint,elor ca oportunitate de serviciu;
,. –  promovarea unor inalte standarde etice profesionale si in afaceri; prin ajutorul acordat in viata personaia, de afaceri si sociala; sj promovarea intelegerii Internationale, a bunavointei sj a pacii.
Obiectivul Rotary nu a fost Intodeauna exprimat in aceasta maniera. in Constitutia originala din 1906 erau citate trei objective : promovarea intereselor in afaceri, pomovarea unei bune camaraderii si promovarea celor mai bune interese ale comunitatii. Din 1910, Rotary si-a insusit cinci obiective si o importanta din ce in ce mai mare a fost data extinderii Rotary. In 1915 au exitat sase obiective. In 1918 obiectivele au fost dm nou rescrise si reduse la un numar de patru. Patru ani mai tarziu acest numar s-a marit la sase si au fost din nou revizuite in 1927.
In final, in 1935, la Conventia din Mexico City, cele sase obiective au fost reafirmate si reduse la patru. Ultima schimbare majora a avut loc in 1951 cand obiectivele au luat o alta forma si au fost schimbate cu un singur obiectiv, care are patru parti. “Idealul de serviciu” este fraza cheie a Obiectivului Rotary. Acest ideal este atitudinea membrului Rotary de a fi o persoana atenta sj de nadejde in tot ceea ce face. Aceasta este semnificatia reala a Obiectivului.

Motto-urile Rotary

Primul motto al Rotary International, “Castiga mai mult acela care serveste mai bine”, a fost aprobat la a doua Conventie Rotary ce a fost tinuta in Portland, Oregon, in August 1911. Aceasta fraza a fost stabilita de catre un Rotarian din Chicago, Art Sheldon, care a tinut o cuvantare in 1910 care includea remarca : “Castiga eel mai mult acela care isi ajuta aproapele eel mai bine”. Cam in aceeasi perioada, Ben Collins, Presedintele clubului Rotary din Minneapolis, Minnesota, comenta ca modul cel mai adecvat de a organiza clubul Rotary este cel adoptat de clubul sau sj exprimat prin princiupiul: “Serveste-i pe altii, nu pe tine”. Aceste doua slogane, putin modificate, au fost aprobate ca fiind motto-urile Rotary la Conventia de la Detroit din 1950 : “Castiga mai mult acela care serveste mai bine” si “Nimic mai presus de Serviciu”. In 1989 Consiliul Legislativ a stabilit “Nimic mai presus de Serviciu” ca principal motto al Rotary, din moment ce acesta explica cel mai bine filosofia de a servi in mod altruist si voluntar.In present este” A servi mai presus de sine”.

Suta la suta participare

Prezenta regula este esentiala pentru un club Rotary putenic si activ. Importanta participarii isi are originile in 1922 cand Rotary International a anuntat concursul de participare din toata lumea, care a motivat miile de Rotarieni sa realizeze 100% prezenja an de an. Multi Rotarieni se mandresc in mentinerea unui record de 100% in clubui din care fac parte sau prezentandu-se la intalnirile unui alt club Rotary. Desi legile Rotarienilor cer membrilor o prezenta de numai 60% din totalul Intalnirile, a aparut obiceiul ca nivelul dorit sa fie de 100%. Rotary acorda importanta unei participari regulate a fiecarui membru, pentru ca fiecare reprezinta afacerea sau profesia proprie si absenta oricaruia priveaza clubul de valoarea diversilor sai membri precum si tovarasia fiecarui membru. Uneori apareau propuneri de diminuare a importantei participarii sau a pragului prezentei minim admise. Aceste incercari, in general, au fost refuzate de club, actionand prin Consiliul Legislativ.

Testul celor patru puncte

Una dintre cele mai obisnuite declaratii scrise si citate de etica in afaceri este Testul celor Patru Puncte. A fost creat de Rotarianul Herbert J. Taylor in 1932, data la care acestuia i s-a cerut sa preia conducerea Clubului Companiei de Aluminiu din Chicago, aflata in pragul falimentului. Taylor cauta o modalitate de a salva compania care se zdruncina in urma unei decadente cauzate de dificultati financiare. El a realizat un cod etic de 24 de cuvinte pentru toti angajatii, care trebuia urmat de acestia in viata profesionala sj de afaceri Testarea in 4 modalitati a devenit un ghid pentru vanzari, productie, publicitate sj in toate relatiile cu partenerii de afaceri si cu toti clientii, iar supravietuirea companiei s-a datorat acestei filozofii.
Herb Taylor a devenit Presedintele Rotary International in anul rotarian 1954-55. Testarea in 4 modalitati a fost adoptata de Rotary in 1943 si a fost tradusa in mai mult de 100 de limbi si publicata in mii de exemplare. Mesajul trebuie cunoscut si urmat de catre toti Rotarienii. “Unul dintre lucrurile pe care le gandim, le spunem sau facem : 1. Este acesta ADEVARUL? 2. Este CORECT pentru toti cei implicati? 3. Va duce acesta la realizarea unei BUNAVOINTE Si A UNEI MAI BUNE CAMARADERII? 4. Va fi BENFIC pentru toti cei implicati?”

Paul Harris : primul dar nu cel dintai

A fost Paul Harris primul Presedinte al clubului Rotary? Nu. A fost Paul Harris primul Presedinte al Rotary International?   Da. Exista o explicate simpla a acestei aparente contradictii. Desi Paul Harris a fost fondatorul sj organizatorul primului club Rotary, in Chicago in 1905, cel ales pentru a fi primul Presedinte a fost unul dintre ceilalti membri fondatori, Silvester Schiele. In anul 1910 cele 16 cluburi Rotary s-au unit intr-o organizatie numita Asociatia Nationala a Cluburilor Rotary. Doi ani mai tarziu numele a fost schimbat in Asociatia Internationala a Cluburilor Rotary, imediat ce organizatia Rotary s-a extins in Winnipeg, Canada, iar apoi in Anglia, IRIanda sj Scotia. In 1922 numele a fost scurtat in Rotary International. Cand a fost creata prima organizare a Cluburilor Rotary, in 1910, Paul Harris a fost ales primul Presedinte. El a ocupat aceasta pozitie doi ani, din 1910 pana in 1912. Astfel, fondator al ideii Rotary, eel care nu a fost Presedintele primului club, a devenit Presedintele organizatiei mondiale Rotary International.

Prenume sau porecle

Inca de la inceputurile Rotary, membrii s-au adresat unii altora folosind prenumele. De la cunostintele personale sj pana la prieteniile legate in cadrul Rotary, in mod natural, multe cluburi au adoptat practica de a elimina adresarile formale in conversatiile dintre membri. Persoane catre care in mod normal ne adresam cu Doctor, Profesor, Domn, Onorabil sau Sir, sunt in mod curent apelate Joe, Bill, Mary, Karen sau ChaRIey de catre alti Rotarieni. Caracteristica unui club Rotary este adresarea pe numele mic. In putine zone, cum ar fi Europa, membrii clubului folosesc un mod mult mai oficial de adresare. In alte parti ale lumii, in general in tarile Asiatice, practica este de a se aloca o porecla amuzanta, care sa se refere la anumite caracteristici personale sau care sa descrie profesia sau afacerea celui in cauza. Un membru cu porecla “Oxigen” este fabricant de produse chimice. “Arbore” este porecla unui Rotarian care face afaceri cu cherestea. “CISdire” este antreprenor, “Hartie” este cel care se ocupa cu papetaria sau vanzator en-detail. Alti membri pot avea porecle ca “Muschi”, “Sirena” sau “Zambitorul”, ca rezultat al trasaturilor caracteristice.
Poreclele sunt de obicei o sursa frecventa de bunadispozitie sj prietenie. Dar cand unui Rotarian i te adresezi cu numele propriu sau cu porecla, spiritul personal de prietenie este pasul esentjal care deschide toate celelate porti pentru a servi.

Patru cai de a servi

Formula “Patru cai de a servi” este frecvent folosit in literatura sj in informarea rotariana. “Caile” se refera la cele patru elemente ale Obiectivului Rotary. A servi Clubu!, Serviciul Vocational, Serviciul Comunitar si Serviciul International.
Desi cele “Patru cai de a servi” nu se regasesc in nici una dintre partile oficiale ale documentelor Rotary, conceptul a fost acceptat ca o modalitate de descriere ale principalelor domenii de activitate ale Rotary.
• “A servi clubul” implica toate activitatile necesare realizate de Rotarieni pentru a face ca clubul lor sa functioneze cu succes.
• “Serviciul vocational” reprezinta descrierea oportunitatilor fiecarui Rotarian de a prezenta importanta si utilitatea activitatilor sale in fata membrilor clubului. ;  “Serviciul comunitar” tine de acele activitati pe care Rotarienii le desfasoara pentru imbunatatirea calitatii vietii comunitatii din care fac parte. In mod frecvent, aceasta implica asistenta acordata tinerilor, batranilor, handicapatilor si persoanelor care vad in  Rotary o sursa de speranta si de viata mai buna.
• “Serviciul international” descrie majoritatea programelor si activitatilor pe care Rotarienii le intreprind, pentru a promova intelegerea internationala, bunavointa sj pacea. Proiectele de Ajutor International sunt destinate sa vina in intampinarea nevoilor umanitare ale popoarelor multor tari.
Cand un Rotarian intelege si isi insuseste cele “Patru modalitati de a servi”, Obiectivul
Rotary capata un inteles si mai puternic.

Revista “The Rotarian” si alte reviste regionale

Luna aprilie este desemnata anual “Luna revistei Rotary”, fiind o ocazie de recunoastere si promovare a folosirii sj lecturarii revistei oficiale “The Rotarian”  si a altor reviste regionale.
Revista a contituit inca din 1911 un mod de comunicare a Rotarienilor sj de dezvoltare a     programelor si Obiectivului Rotary. Una dintre primele tinte ale revistei este aceea de a sprijini temele anuale si punctul de vedere al Presedintelui  si de a transmite informatia  despre programele noi sj speciale, intalnirile majore si importanta anumitor “luni” oficiale ale Rotary.
“The Rotarian” se constituie intr-un forum, in care pot fi explorate toate subiectele de interes general legate de Rotary. Revista serveste ca sursa excelenta de informatii si idei pentru programele intalnirilor clubului Rotary sj pentru conferintele districtuale. Multe articole promoveaza prietenia internationala, bunavointa si intelegerea. Cititorii obisnuiti detin in general mai multe cunostinte despre activitatile din Clubul Rotary sj despre cum fiecare Rotarian poate fi mult mai implicat ?n cele Patru Cai de a Servi din toata lumea. In plus, THE ROTARIAN are 27 de reviste regionale publicate in 21 de limbi. Fiecare revista are stil si continut propriu, dar toate furnizeaza Rotarienilor cele mai noi informatii, fiind o lectura placuta in aprilie si pe tot parcursul anului.

Responsabilitatile Internationale ale unui rotarian

Ca organizatie internationala, Rotary ofera fiecarui membru oportunitati sj responsabilitati unice. Desi fiecare Rotarian are ca prima responsabilitate sa expuna obligatiile cetatenesti ale propriei sale tari, faptul ca este membru in Rotary ii da posibilitatea sa ia o pozitie diferita in politica externa. Inca de la inceputul anilor 50, filosofia Rotariana a formulat modalitatile in care poate sa gandeasca un Rotarian despre problemele globale
lata ceea ce se spunea un Rotarian preocupat de problemele mondiale.
• priveste dincolo de patriotismul national si considera ca impartaseste responsabilitatile progresului international in intelegere bunavointa si pace
• opune rezistenta oricarei tendinte de actiune in termeni de nationalism si superioritate rasiala.
• cauta si dezvolta arte comune pentru intelegerea dintre popoare
• sprijina legile care apara libertatea individuala, precum si libertatea gandirn cuvantului si libertatea in ansamblu, libertatea impoinva oricarei persecuin, agresiuni, lipsuri si frici de orice fel,
• sustine actiuni orientate spre imbunatatirea standardelor de viata pentru toti oamenii, realizand faptul ca saracia de oriunde pune in pericol prosperitatea de pretutindeni,
• sustine principiile dreptatii pentru omenire,
• se straduie necontenit pentru promovarea pacii dintre popoare si are in vedere chiar
sacrificii personale pentru infaptuirea acestui ideal, « ii indeamna pe altii si practica el insusi cultivarea unui spirit de intelegere a parerilor
fiecarui om, ca un pas spre bunastarea internationala, intelegand faptul ca exista
anumite baze morale sigure si standarde spirituale care garanteaza o viata mai
bogata mai plina” iata un indemn ce poate fi asumat teoretic s1 practic de catre orice Rotarian’

Constitutia Standard

Rotary International este cea mai raspandita organizatie din lume Ea exista in 159 tari si intersecteaza numeroase limbi, structuri sociale si politice, obiceiuri religii si traditii. Cum este posibil ca toate cele peste 29 000 de cluburi Rotary din intreaga lume sa activeze in acelasi stil aproape identic”? Pnncipalul raspuns sta in Constitutia Standard a Clubului Rotary.
Una dintre conditiile de a primi privilegiul de a deveni membru in Rotary Club este aceea de a accepta aceasta constitutie, adoptata in 1922 Constitutia schiteaza procedurile administrative care trebuie urmate de catre cluburi si anume  intalnin saptamanale procedurile pentru aderare, lerarhizarea interna, conditiile de frecventa si plata cotizatiilor, precum si alte politici referitoare la problemele publice si pozitiile politice Acest act constitutional furnizeaza cadrul de functionare a intregii retele de clubun Rotary dm lume Cind Constitutia a fost adoptata s-a ajuns la intelegerea ca toate cluburile existente deja sa contmuie sa-si urmeze constitute propne Desi cele mai multe dintre aceste cluburi timpurii au aprobat ulterior aceasta constitutie, o parte dintre ele inca se conduce dupa propriile forme constitutionale.
Constitutia Standard este considerata una dintre marile forte Rotariene, cea care permite organizatiei sa opereze in mil de comunitati diferite

Naşul unui nou membru

Regulile Rotariene schiteaza in mod clar procedura de propunere a unui nou membru in cadrul clubului Cel care propune este o persoana cheie in cresterea si progresul clubului. Fara un nas o persoana nu poate niciodata sa aiba oportunitatea de a deveni Rotarian.
Sarcina celui care propune nu trebuie sa se sfarseasca odata cu anuntarea numelui persoanei secretarului clubului sau comitetului de membri Clubul nu a stabilit responsabilitatile formale pe care trebuie sa le aiba asa numitul nas. Totusi prin obicei si traditie, exista unele proceduri care sunt recomandate in multe cluburi .
Nasul trebuie:
1. Sa invite viitorul membru la cateva intalniri inainte de a-l propune ca membru
2. Sa insoteasca viitorul membru la una sau mai multe intalniri de orientare/informare
3. Sa-l puna in legatura pe noul membru cu alti membri ai clubului in fiecare saptamana din prima luna
4. Sa-l invite pe noul membru sa-l insoteasca la cluburi “inrudite” pentru prima intalnire de prezentare, in scopul de a invata procesul si de a observa spiritul de camaraderie
5. Sa-l invite pe noul membru si pe sotul (sotia) acestuia sa-l insoteasca la activitati sociale ale clubului, dinee si alte ocazii speciale
6. Sa-i solicite noului membru si sotului (sotiei) acestuia sa participe la conferinta districtuala
7. Sa actioneze ca un prieten special pentru a se asigura ca noul membru va deveni un Rotarian activ
Pe masura ce fiecare nas va urma acest ghid, Rotary va deveni mai puternic cu fiecare nou membru.

Femeile in Rotary

Pina in 1989, Constitutia si legile nescrise ale clubului specificau ca statutul de membru se acorda numai barbatilor in 1978 Clubul Rotary din Duarte, California a invitat 3 femei sa devina membre Consiliul de Director! RI a retras pnvilegiul acelui club pentru violarea Constitutiei RI Clubul a intentat proces RI invocand violarea legii dreptului civil al statului respectiv, ce previne discriminarea sub orice forma in mediile de afaceri sau publice Curtea de Apel si Curtea Suprema din California au sprijinit pozitia clubului Duarte ce sustinea ca RI nu-i poate retrage pnvilegiul doar pentru ca a acceptat femei in club Curtea Suprema a Statelor Unite a sustinut pozitia Curtii din California indicand ca cluburile Rotary au totusi un “scop” de afaceri si ca, intr-un anume fel, sunt organizatii de tip public Aceasta actiune din 1987 a permis femeilor sa devina membre ale cluburilor Rotary in orice jurisdictie avand statut similar in ceea ce priveste mediul public Constitutia RI a fost modificata in 1989, in Consiliul Legislativ votandu-se in favoarea eliminarii prevederii ce se referea la acordarea statutului de membru numai barbatilor pentru toate cluburile Rotary incepand cu acea data femeile au devenit membre si lideri ai cluburilor si districtelor din toata lumea

Sediile centrale ale RI

Sediile Centrale ale RI au fost intotdeauna in zona Chicago, Illinois, U.S.A. La inceput sediul a fost chiar in Chicago, dar in 1954 s-a construit un nou sediu mai atractiv in suburbia Evanston Cladirea din Ridge Avenue s-a ridicat la standardele Secretariatului Rotary pana in 1980, cand noile programe, dezvoltarea Fundatiei Rotary sj noile activitati PolioPlus au determinat mutarea unor membri ai staff-ului intr-un spatiu suplimentar de birouri in apropiere
Cand o cladire moderna de birouri cu 18 etaje a fost disponibila in centrul orasului Evanston, in 1987, aceasta a parut ca va satisface toate asteptarile clubului in privinta formularii modalitatilor in care poate sa gandeasca un Rotarian despre problemele globale
Iata ceea ce se spunea:
Un Rotarian preocupat de problemele mondiale
• priveste dincolo de patriotismul national si considera ca impartaseste responsabilitatile progresului international in intelegere bunavointa si pace
• opune rezistenta oricarei tendinte de actiune in termeni de nationalism si superioritate rasiala.
• cauta si dezvolta arii comune pentru intelegerea dintre si libertatea gandirrii cuvantului si libertatea in ansamblu, libertatea impotriva oricarei persecutii, agresiuni, lipsuri si frici de orice fel,
• sustine actiuni orientate spre imbunatatirea standardelor de viata pentru toti oamenii, realizand faptul ca saracia de oriunde pune in pericol prosperitatea de pretutindeni,
• sustine principiile dreptatii pentru omenire,
• se straduie necontenit pentru promovarea pacii dintre popoare si are in vedere chiar
sacrificii personale pentru infaptuirea acestui ideal, ”ii indeamna pe altii si practica el insusi cultivarea unui spirit de intelegere a parerilor fiecarui om, ca un pas spre bunastarea internationala, intelegand faptul ca exista anumite baze morale sigure si standarde spirituale care garanteaza o viata mai
bogata mai plina” Iata un indemn ce poate fi asumat teoretic si practic de catre orice Rotarian.

Constitutia Standard

Rotary International este cea mai raspandita organizatie din lume. Ea exista in 159 tari si intersecteaza numeroase limbi, structuri sociale si politice, obiceiuri religii si traditii. Cum este posibil ca toate cele peste 29 000 de cluburi Rotary din intreaga lume sa activeze in acelasi stil aproape identic”? Principalul raspuns sta in Constitutia Standard a Clubului Rotary.
Una dintre conditiile de a primi pnvilegiul de a deveni membru in Rotary Club este aceea de a accepta aceasta constitutie, adoptata in 1922 Constitutia schiteaza procedurile administrative care trebuie urmate de catre cluburi si anume  intalniri saptamanale procedurile pentru aderare, lerarhizarea interna, conditiile de frecventa si plata cotizatiilor, precum si alte politici referitoare la problemele publice si pozitiile politice. Acest act constitutional furnizeaza cadrul de functionare a intregii retele de clubun Rotary din lume. Cand Constitutia a fost adoptata s-a ajuns la intelegerea ca toate cluburile existente deja sa continuie sa-si urmeze constitutia proprie. Desi cele mai multe dintre aceste cluburi timpurii au aprobat ulterior aceasta constitutie, o parte dintre ele inca se conduce dupa propriile forme constitutionale.
Constitutia Standard este considerata una dintre marile forte Rotariene, cea care permite organizatiei sa opereze in mil de comunitati diferite.

Alte premiere ale Rotary

• Rotary a fondat In 1917 “Fondurile de inzestrare” (“Endowment Fund”), care au devenit “antemergatorul” Fundatiei Rotary.
• Rotary a adoptat pentru prima data numele “Rotary International” in 1922, schimbandu-l din Asociatia Internationala a Cluburilor Rotary.
• Prima contributie de 1000 USD la Fundatia Rotary a fost efectuata de Paul Harris, recunoasterea oficiala in Rotary facandu-se abia in 1957.
• Emblema Rotary a fost imprimata pentru prima data pe un timbru comemorativ in 1931 in timpul Conventiei de la Viena.
• Primul drapel al clubului (din Centrul Spatjal Houston) care a facut ocolul lunii, a fost purtat de astronautul Frank Borman, membru al clubului.
• Prima conferinta a RI care a fost tinuta in afara Statelor Unite a avut loc in Edinburg, Scotia, in 1921.
• Primul conducator de stat care a vorbit intr-o conferinta Rotary a fost presedintele Statelor Unite Warren G. Harding, in 1923, la St. Louis.

Camera 711 : locul nasterii Rotary

Numarul 711 are o importanta speciala pentru Rotary. Camera 711 din vechea cladire Unity de pe strada North Dearborn nr. 127 din centrul orasului Chicago, Illinois, U.S.A., a fost locul nasterii RI. Aceasta camera istorica, care a fost biroul inginerului Gus Loehr, a fost primul loc unde Paul Harris s-a intalnit cu cativa prieteni pentru a discuta despre o noua idee, aceea de a infiinta un club pentru profesionisti sj oameni de afaceri. Restaurarea si conservarea acestei camere dupa cum arata in 1905 a necesitat din partea unui grup de Rotarieni multa cercetare si perseverenta. Timp de mai multi ani, Camera 711 a fost conservata ca un muzeu Rotary in miniatura de catre toti Rotarienii din lume care, in mod voluntar, strangeau anual contributii la fondul “Paul Harris 711 Club”, fonduri care sunt folosite la inchirierea, mentinerea si conservarea Camerei. In 1989, cladirea Unity a fost demolata. Membrii Clubului 711 au mutat cu grija tot continutul Camerei 711 intr-un depozit. Acolo acesta a ramas pana in 1994, cand acestei parti din mostenirea Rotary i s-a gasit o noua casa” si anume in Sediile Centrale ale RI, in Evanston.

Luna Intelegerii Mondiale

Luna februarie este speciala in calendarul Rotary din momentul in care a fost conceputa “Luna Intelegerii Mondiale” (“WoRId Understanding Month”). Luna februarie include si aniversarea primei intalniri Rotary care a avut loc la 23 Februarie 1905, data desemnata acum ca Ziua Pacii si a Intelegerii Mondiale.
In acelasi timp cu desemnarea Lunii intelegerii Mondiale, Consiliul de Directori RI a cerut tuturor cluburilor Rotary sa planifice intalniri saptamanale si sa intreprinda activitati speciale de accentuare a faptului ca “intelegerea si bunastarea sunt esentiale pentru pacea lumii”.
Pentru desfasurarea acestei luni, multe cluburi au invitat vorbitori internationali, studenti din programele “Schimbul de Tineri”, precum si profesori straini din scoli si universitati, la intalnirile clubului; au fost planificate programe cu fosti membri ai echipelor din “Schimbul Grupurilor de Studiu”; de asemenea au fost planificate discutii despre probleme globale si spectacole Internationale cu teme culturale sj artistice; au fost programate si alte actiuni cu caracter international.
Multe cluburi au avut oportunitatea in luna februarie de a se lansa in activitati de deservire a comunitatii Internationale sau sa realizeze contacte cu cluburi Rotary din alte tari. A fost o luna foarte propice pentru “Schimbul Prietenesc Rotary”, a proiectelor Programului pentru Sanatate, Foamete si Umanitate (sau “3-H”) si pentru a incuraja sprijinul dat programului PolioPlus precum si altor programe ale Fundatiei Rotary. Luna Intelegerii Mondiale a fost o sansa pentru fiecare club de a planui si promova “Cea de-a Patra Cale de a Servi” (Fourth Avenue of Services), Rotary continuandu-si lupta pentru bunastare, pace si intelegere intre toti oamenii globului.

Clasificarea

In realitate, toti membrii clubului sunt cuprinsi intr-o ierarhie. In esenta, o clasificare « descrie locul precis si recunoasterea fiecarei afaceri si serviciu profesional pe care un Rotarian le ofera societatii.
Principiul clasificarii Rotariene este oarecum mult mai specific si precis. Pentru a determina clasificarea Rotariana este necesar sa analizezi “activitatea profesionala sau de afaceri principala sau recunoscuta a unei firme, companii sau institutii” cu care un membru activ are legatura sau care “acopera activitatea sa profesionala sau de afaceri”. Va fi de la sine inteles ca aceste clasificari sunt determinate mai degraba de activitatile si serviciile aduse societatii decat de pozitia pe care o detine o anumita persoana. Cu alte cuvinte, presedintele unei banci nu este clasificat ca “presedinte de banca”, ci ca “operatiuni bancare”.
Ceea ce determina clasificarea stabilita si acordata unei persoane calificate este activitatea principala si recunoscuta a unui mediu de afaceri sau profesional, sau activitatea de afaceri ori profesionala, principala si recunoscuta, a unui individ. De exemplu, un angajat permanent ca inginer electrician, agent de asigurare sau director al unei companii de cai ferate, companii miniere, concern manufactorial, spital, clinica etc., poate fi considerat ca viitor membru in calitatea de reprezentant al muncii particulare pe care acesta o desfasoara individual sau ca reprezentant al firmei, companiei sau institutiei in cadrul careia isi desfasoara activitatea profesionala.
Principiul clasificarilor permite de asemenea ramurilor industriale si de afaceri sa fie despartite in parti distincte ca de exemplu : productie, distribute, servicii, comercializare. Clasificarile pot fi de asemenea specificate ca diviziuni independente si distincte ale unei mari corporatii sau universitati In interiorul teritoriului clubului, precum: o scoala de afaceri sau o scoala de inginerie.
Principiul clasificani este un concept necesar pentru a se asigura ca fiecare club Rotary acopera o anumita parte a serviciilor profesionale sau de afaceri aduse comunitatii. In 1995, Consiliul Legislativ a permis admiterea in club a persoanelor pensionate care nu au fost membre ale clubului dar au calificarea profesionala necesara. Aceste persoane au putut fi admise ca membri ce au adus servicii in trecut si sunt unicii Rotarieni care nu au fost cuprinsi intr-o clasificare actuala sau trecuta.

Schimbul de fanioane

Una dintre cele mai stimulatoare traditii ale multor ctuburi este schimbul de mici banere, steaguri sau fanioane. Rotarienii care intreprind calatorii in locuri indepartate iau adesea cu ei fanioane in scopul de a face schimb, ca o dovada a prieteniei dintre cluburi. Multe cluburi folosesc fanioanel primite pentru a decora intalnirile clubului si evenimentele care au loc in teritoriu.
Consiliul de Directori RI a recunoscut crescuta popularitate a schimbului de fanioane in 1959 si a sugerat cluburilor participants ca pentru acest shimb sa fie data o atentie deosebita designului propriilor fanioane astfel incat ele sa fie reprezentative pentru comunitatea ori tara de care apartine clubul. A fost recomadat ca aceste fanioane sa cuprinda desene, sloganuri sau imagini care sa individualizeze zona teritoriala in care se gaseste clubul.
Consiliul de Directori RI s-a gandit insa si la dificultatile financiare pe care asemenea schimburi le-ar putea atrage asupra unora dintre cluburi, mai ales cele aflate in zone foarte populare si unde multi vizitatori efectuau si cereau aceste schimburi. In toate situatiile de acest gen, cluburile sunt indemnate sa actioneze cu discretie si moderatie in schimbarea acestor fanioane, astfel incat obligatiile financiare rezultate sa nu afecteze principalele activitati de servicii ale clubului.
Schimbul de fanioane dintre cluburi este un obicei foarte placut, mai ales atunci cand un fanion executat cu creativitate si simt artistic infatiseaza o relatare interesanta a prestigiului comunitatii respective. Schimbul de fanioane reprezinta o traditie importanta a Rotary precum si un simbol tangibil al camaraderiei internationale dintre cluburi.

Sanctiuni pentru neparticipare

Constitutia Standard enunta trei conditii pe baza carora statutul de membru va fi retras in mod1 automat din motive de neparticipare. Aceste circumstante sunt: absenta sau nerecuperarea a patru intalniri consecutive ale clubului, absenta sau nerecuperarea a 60% din intalnirile clubului pe o perioada de 6 luni sau absenta de la cel mult 30% din intalnirile clubului pe o perioada de 6 luni. In fiecare dintre cele trei cazuri, membrul isi pierde statutui cu exceptia cazului in care conducerea clubului a acceptat in prealabil ca absenta de la intalniri a fost cauzata de un motiv bine intemeiat. Pentru unele persoane, aceste reguli pot parea deosebit de rigide. Totusi, a fi prezent la intalnirile clubului este una dintre conditiile de baza si cea mai importanta pe care fiecare o accepta atunci cand devine membru. Regulile constitutionale accentueaza faptul ca Rotary este o organizatie In care participarea regulata ocupa un loc important. Cand un membru este absent, tot clubul resimte neparticiparea personala a acelui membru. Prezenta la intalnirile clubului este considerata ca fiind vitala in actiunile si succesul fiecarui club Rotary.
Pentru fiecare Rotarian a pierde patru intalniri consecutive, sau a nu lua in considerare celelalte reguli privind prezenta, poate fi considerat egal cu inaintarea demisiei din club. Cand un club exclude un membru pentru neparticipare, aceasta reprezinta o acceptare a demisiei si nu o masura primitiva luata de conducatorii clubului. Toti Rotarienii cunosc consecintele neprezentarii la intruniri, iar de aici rezulta constienta deciziei unui Rotarian de a se retrage din club atunci cand nu reuseste sa indeplineasca cerintele de participare.

Spiritul Rotary impartasit noilor membri

Stiti de ce majoritatea Rotarienilor nu reusesc sa-si indeplineasca responsabilitatile si obligatiile ce decurg din statutul de membru? Oare pentru ca nu-si platesc cotizatia? Sau pentru ca nu participa la intalniri? Ori fiindca nu contribuie la fondurile de serviciu ale clubului? Sa fie vorba despre neparticiparea la evenimentele si proiectele clubului? Nu, nu este nici unul dintre aceste motive!
Dintre toate obligatiile pe care o persoana trebuie sa le indeplineasca atunci cand accepta sa devina membru Rotary, cea mai importanta este de a impartasi si celoRIalti “Spiritul Rotary”. Politicile RI afirma in mod clar ca fiecare Rotarian are “obligatia de a impartasi spiritul Rotary si altora si de a ajuta la extinderea Rotary propunand persoane calificate ca posibili viitori membri”. Se estimeaza ca mai putin de 30% de membri celor mai multe cluburi au facut vreodata un efort de a propune un nou membru. In fiecare club sunt multi Rotarieni dispusi sa accepte placerea de a fi Rotarian, fara sa irnpartaseasca acest privilegiu cu o alta persoana eligibila.
Politica Rotary in ceea ce priveste statutui de membru spune ca : “Pentru ca Rotary sa fie relevant pentru comunitatea caruia ii apartine si sa vina in intampinarea nevoilor acesteia, este foarte important si necesar ca clubul sa-i coopteze pe toti indivizii potential eligibili din comunitatea respectiva.. Numai daca se arunca o scurta privire prin paginile unui anuar telefonic local si se constata ca cele mai multe cluburi nu au invitat inca, pe reprezentantii tuturor profesiilor, ca potentiali membri.
Numai un Rotarian poate propune un client, vecin, furnizor, ruda, asociat in afaceri sau alta persoana calificata, sa devina membru in Rotary. V-ati asumat datoria de a impartasi spiritui Rotary? Procedeul este foarte simplu si oricine trebuie sa cunoasca cel putin o persoana care ar trebui sa faca parte din Rotary.

Tolerarea diferentelor

Ocazional, apare tentatia de a critica legile, obiceiurile si traditiile unei alte tari, mai ales cele care par ciudate si contrare tarii careia ii apartinem. in unele circumstante, practici sau obiceiuri considerate ilegale in cadrul unei natiuni, sunt pe deplin legale si acceptate in alta.
Ca membri ai unei organizatii internationale dedicate intelegerii si pacii mondiale, Rotarienii trebuie sa se abtina sa-i judece pe prietenii Rotarieni si pe cetatenii din alte tari, atunci cand constata un comportament mai putin obisnuit. O politica Rotary este pusa in practica de mai bine de jumatate de secol cu referire directa la aceasta dilema a relatiilor internationale.
Declaratia adoptata in 1933 precizeaza, ca urmare a recunoasterii faptului ca anumite obiceiuri locale sunt considerate legale in unele tari si ilegale in altele, ca rotarienii trebuie sa se ghideze dupa urmatorul principiu de toleranta :
“Rotarienii din toate tarile trebuie sa recunoasca aceste situatii si trebuie sa evite cu atenjie criticarea legilor si traditiilor Rotarienilor din alte tari.” Acest cod de conduita stipuleaza de asemenea precautie in “amestecul Rotarienilor dintr-o tara in legile si traditiile rotarienilor din alta tara”
In stradania noastra pentru intarirea legaturilor de intelegere reciproca bunavointa si prietenie aceste norme continua sa ne ofere un sfat intelept si sa ne fie calauza.

Intalniri neobisnuite

Care Rotaneni trebuie sa calatoreasca cel mai departe pentru o intalnire make-up”? Cei 34 de membri ai clubului Rotary din Papeete, Tahiti, situat In mijlocul Oceanului Pacific, apartin clubului aflat la cea mai mare distanta de oricare altul Cea mai sudica intalnire Rotary este la Baza Marambio-Antartida in Antartica .Pentru a vizita cel mai nordic club trebuie sa calatoresti dincolo de Cercul Polar pentru a ajunge la clubul Rotary din Barrow, Alaska, SUA Daca esti prezent la intalnirile clubului El Aguilar din Argentina vei cunoaste clubul cel “mai inalt” din lume, pentru ca el este situat la 4 880 metri deasupra nivelului marii. Cel “mai jos” club din lume se gaseste la 12,2 metri sub nivelul marii in El Centra, California SUA.
Se spune ca se desfasoara in lume o intalnire Rotary in fiecare ora a fiecarei zi Daca s-ar dori sa se participe in fiecare zi la cate o intalnire, la un alt club Rotary din lume, ar trebui cel putin 80 de ani pentru a vizita  mai mult de 29 000 de cluburi Rotary din lume lar in tot acest timp, fara indoiala, vor aparea sute de cluburi nou infiintate care ar trebui, la randul lor sa fie vizitate.

Serviciul Vocational

Serviciul Vocational este cea de a Doua Cale de a Servi (Second Avenue of Service) NICI un alt aspect at Rotary nu este intr-o mai stansa legatura cu fiecare membru decat angajamentul personal de a-si reprezenta vocatia sau ocupatia in fata colegilor Rotarieni si de a exemplifica caractensticile unor standarde etice inalte si demnitatea muncii. Programele de Serviciu Vocational” sunt acelea care cauta sa imbunatateasca relatiile de afaceri, perfectionand calitatea schimburilor, industriei, comertului si profesiilor Rotarienii au inteles ca fiecare persoana aduce o contributie importanta la emanciparea societatii prin activitatea profesionala si de afaceri pe care o desfasoara zilnic S-a demonstrat in mod frecvent ca Serviciul Vocational ofera persoanelor tinere orientare in cariera, informatii despre meserii si asistenta in luarea deciziilor profesionale. Unele cluburi sponsorizeaza in licee conferinte despre cariera. Multi recunosc demnitatea calitatii de angajat, prin onorarea serviciilor exemplare ale indivizilor ce muncesc in comumtatea lor .”Testul celor 4 Puncte” si alte filosofii etice demne de lauda sunt tot mai des promovate intre tinerii care incep sa munceasca .Discutiile vocationale si cele despre probleme de afaceri sunt o obisnuinta pentru cele mai multe cluburi Rotary Indiferent de modul in care este prezentat “Serviciul Vocational”, exista un slogan dupa care Rotarienii “recunosc intreaga valoare a tuturor profesiilor utile” si care demonstreaza” angajamentul la “standarde etice inalte in toate profesiile si afacerile efectuate. Iata de ce “a Doua Cale de a Servi” este fundamentala pentru fiecare club Rotary.

Anele Rotary

In majoritatea cluburilor Rotary din lume, sotiile membrilor sunt numite cu afectiune “Rotary Anns” (“Anele Rotary”) Aceasta denumire nu a fost data pentru a le discredita, ci au fost denumite asa in urma unei intamplan istorice interesante.
Prin 1914 Rotarienii din San Francisco s-au imbarcat intr-un tren special pentru a participa la o conferinta ce se desfasura la Houston In acea perioada cateva sotii ale membrilor au participat si ele la eveniment, dar pana la oprirea trenului in Los Angeles, singura reprezentanta feminina a fost sotia Rotarianului Bru Brunmer Pe masura ce trenul “culegea” delegatii la conventie doamna Ann Brunmer a fost prezentata ca Ana Rotanenilor Aceasta titulatura a devenit in curand “Ana Rotary” Cum cluburile din vest fusesera invitate sa-si sustina urmatoarea conventie in San Francisco, s-au scris o serie de cantece si povestiri, care urmau sa se desfasoare in Houston. Unul dintre Rotarieni a compus cantecul intitulat “Rotary Ann” (“Ana Rotary”) La sosirea trenului in gara din Houston, Rotarienii de pe coasta de vest au fost intampinati de o delegatie. Unul dintre cei care a venit sa-i salute a fost Guy Gundaker din Philadelphia, a carui sotie se numea de asemenea Ann .In timpul ceremoniei de intampinare, cineva a inceput sa cante “Rotary Ann” Cele doua doamne, Ann Brunmer si Ann Gundaker, au fost ridicate pe umerii oamenilor si purtate spre iesire. Oamenilor le-a placut titulatura data dupa numele celor doua femei numite Ann .Imediat, acelasi nume de alint a inceput sa fie folosit pentru toate sotiile care luau parte la conferinta, lar “Ana Rotary” a intrat in uz. Guy Gundaker a devenit Presedinte al RI in 1923 si Bru Brunmer a fost ales Presedinte in 1952. Iata cum fiecare din cele doua Ane Rotary originale au devenit “prima doamna a Rotary International”

Lectii de geografie in Rotary

• Stiati ca Rotary Club din Reno, Nevada, este mai la vest decat Rotary Club din Los Angeles, California’?
• Stiati ca intalnirile lui Rotary Club din Portland, Maine, se tin mult mai la sud decat cele ale cluburilor din Londra Anglia”?
• Puteti sa va imaginati ca Rotary Club din Pensacola, Florida, este mult mai la vest decat clubul Rotary din Detroit, Michigan ?
• Este stabilit faptul ca Rotary Club din Cairo, Illinois, este situat mai la sud decat clubul din Richmond, Virginia
• Exista 135 de cluburi Rotary cu cuvantul “Tokyo” in numele clubului
• Rotary Club din Nome, Alaska, este mai vestic decat clubul din Honolulu, Hawaii, lar clubul din Santiago, Chile este situat mai la est de clubul Rotary din Philadelphia Pennsylvania
• Geografii Rotary stiu ca, virtual, fiecare intalnire a cluburilor Rotary din Australia are loc mai la est decat Hong Kong Rotary Club
• Ce au in comun cluburile din Quito, Ecuador, Libreville, Gabon, Singapore si Kampala, Uganda? Ati ghicit corect daca ati spus ca toate isi desfasoara intalnirile aproximativ la ecuator.
• Sunt multe relatii interesante si lucruri de invatat, atunci cand intri in legatura cu cele 29 000 de cluburi din toata lumea.

Invocatii la intalnirile clubului

In multe cluburi Rotary exista obiceiul ca intalnirile saptamanale sa “inceapa” cu o invocare corespunzatoare sau o binecuvantare. De obicei, acestea sunt facute fara referire la specificarea unei valori religioase sau a unor credinte.
Politica Rotary recunoaste ca, peste tot in lume, Rotarienii reprezinta multe religii, idei si credinte. Parerile religioase ale fiecarui membru sunt pe deplin respectate si nimic din Rotary nu intentioneaza sa impiedice fiecare persoana in parte sa ramana credincioasa propriilor convingeri.
La intruniri si conventii internationale, este traditional ca invocata de la inceput sa fie efectuata printr-un moment de tacere. Pentru a respecta toate credintele religioase si pentru a fi in spiritul tolerantei fata de diversele religii, toate persoaneie sunt invitate sa caute indrumarea divina si pacea, “fiecare in modul sau personal”. Este o experienta inaltatoare sa te alaturi miilor de Rotarieni in “rugaciunea tacuta” internationala sau in actul de evlavie personala. De obicei, intregul Consiliu de Directori RI si toate intalnirile comitetelor incep cu cateva momente de meditatie tacuta. Prin aceasta perioada de tacere, Rotary demonstreaza respectul fata de credintele tuturor membrilor, care reprezinta toate religiile din lume.
Deoarece fiecare club Rotary este autonom, aceasta practice de a sustine o rugaciune sau invocatie la intalnirile clubului a fost total lasata la latitudinea traditiilor si obiceiurilor individuate ale fiecarui club in parte, cu intelegerea ca aceste ritualuri vor fi conduse intotdeauna intr-o maniera care va respecta convingerile religioase si credintele tuturor membrilor.

Anuarul oficial

Cum se poate stii cand se desfasoara intalnirile clubului Rotary din Toowoomba, Pondicherry sau Recklinghausen? Simplu, se cauta in Anuarul Oficial al Rotary International. Cele aproximativ 750 de pagini ale acestei publicatii anuale cuprind informatii curente despre Rotarieni si cluburile Rotary. In aceasta carte sunt inscrise ziua, ora si locul de intalnire ale fiecarui club, dintre cele peste 29 000 de cluburi existente. De la clubul Rotary din Aabenraa, Danemarca, la cel din Zwolle, Olanda, Anuarul Oficial ofera numele si adresa fiecarui presedinte si secretar de club, precum si numarul de membri si un grafic al datelor.
Anuarul Oficial are de asemeni date despre cele mai mult de 525 de districte Rotary, precum si despre alcStuirea si scopul tuturor comitetelor oficiale Rotary. Aici se gasesc numele si adresele conducerii curente a RI, precum si cele ale fostelor conduced. Exista o lista cu toti fostii presedinti ai RI impreuna cu o scurta prezentare a activitatii acestora. Este prezentata de asemenea si o excelenta lista cu hoteluri din toata lumea. Cu 9 USD poti obtine aceasta carte de la Sediile Centrale ale RI din Evanston, Illinois. Acest anuar este un ghid perfect pentru a realiza contacte Rotary, atunci cand calatoresti. Si, a propos, Toowoomba se intruneste in fiecare zi de luni, la ora 18:00, Pondicherry se intruneste miercurea la ora 19:00, iar Recklinghausen se Intruneste luni la ora 13:00. •  Oricum, este bine de stiut!

Ocaziile cultivarii spiritului camaraderesc

Majoritatea Rotarienilor au reusit profesional si in afaceri, pentru ca au aflat de anumite oportunitati si au profitat de ele. Oportunitatea unei camaraderii Rotary apare la fiecare intalnire a clubului, dar nu toti membri sunt atenti la acest aspect, intalnirea saptamanala a clubului este un privilegiu special al apartenentei la Rotary. Ea ofera ocazia sa te vezi cu alti membri, sa intalnesti vizitatori pe care nu ii cunoasteai anterior, sa vorbesti cu alti membri.  Cluburile Rotary au reputatia de “cluburi prietenesti” si aceasta s-a obtinut urmand cativa pasi simpli. In primul rand, membrii au fost incurajati sa se aseze in locuri difente, la mese diferite, in fiecare saptamana. In al doilea rand, Rotarienii sunt indemnati sa stea alaturi de membri pe care s-ar putea sa nu-i cunoasca la fei de bine ca pe cei care le sunt prieteni personali. In al treilea rand, membrii invita noi membri sau vizitatori, sa stea la masa lor, spunand simplu : “Vino la masa noastra, avem un loc liber”. In al patrulea rand, membrii discuta cu totii intre ei la masa, nemultumindu-se doar sa manance tacuti sau sa vorbeasca incet numai cu persoana de langa ei. in al cincilea rand, Rotarienii se straduie anume sa-i cunoasca pe toti membrii clubului, cautandu-i anume pe cei pe care este posibil sa nu-i fi cunoscut pana atunci. Cand Rotarienii urmeaza acesti pasi simpli, o alta oportunitate de relatii camaraderesti apare in fiecare saptamana. Curand Rotarienii realizeaza ca prietenia calda cu fiecare persoana este temelia fiecarui club Rotary.

Cantatul in club

Harry Ruggles a fost a cincea persoana care a participat alaturi de Paul Harris la discutia de formare a primului club Rotary din Chicago in 1905. Harry a fost o persoana careia ii placea sa cante, iar aceasta a fost o activitate populara la inceputul secolului. La o intalnire, Harry a cantat de pe scaun si i-a indemnat pe toti sa cante alaturi de el. Cantatul in grup a devenit in curand o parte traditionala a fiecarei intalniri a clubului. Obiceiul s-a raspandit si la alte cluburi din Statele Unite si a devenit o activitate camaradereasca populara la intalnirile Rotary in diverse tari ca Australia, Japonia, Nigeria, Noua Zeelanda si Canada. Cateva cluburi canta cantece nationale la inceputul intalnirilor. Cantecele traditionale de societate sunt intalnite totusi cel mai adesea in cluburile Rotary din Europa, America de Sud si Asia.

Membrul activ senior

“Membrul activ senior” este o forma de ierarhizare rezervata aceluia care a activat ani substantiali in serviciul Rotary si in general aceasta denumire este o nota de distinctie a Rotary. A fi “Membru activ senior” presupune ca un Rotarian a fost implicat in activitatile clubului o perioada indelungata.
Un Rotarian devine in mod automat “senior activ” dupa completarea a 15 ani de serviciu in unul sau mai multe cluburi Rotary. Statutul de “senior activ” este dat si unui Rotarian cu 10 sau mai multi ani de serviciu, care a implinit varsta de 60 ani, ori aceluia care are 5 sau mai multi ani de serviciu si care a implinit varsta de 65 ani. Un Rotarian care a fost guvernator districtual de asemeni primeste in mod automat titulatura de “membru activ senior”.
Unul dintre avantajele de a fi “membru activ senior” este acela ca, in cazul in care acesta se muta in alt oras, poate fi invitat sa participe la Rotary fara a figura in clasificarea curenta. Cand un Rotarian devine “senior activ”, clasificarea lui este eliberata pentru a da posibilitatea unei alte persoane sa se alature clubului Rotary. Este important de reamintit ca “senior activ” nu este o clasificare, ci o “tipologie” in cadrul membrilor. Un “membru activ senior” este intotdeauna identificat dupa “prima clasificare”,cea care ii descrie profesia sau functia.

Membrul inactiv

Un membru inactiv este o persoana care s-a retras din activitate si care nu este calificata inca sa devina membru senior. O posibilitate de a deveni membru inactiv este aceea de a fi membru activ si apoi de a se retrage din cadrul profesiei sau afacerii lui sau ei. Clubul Rotary poate de asemenea alege ca membru inactiv o persoana care s-a retras din activitate si care era calificata pentru a fi membru activ atunci cand era angajata. In ultimul caz nu exista nici o clasificare anterioara asociata individului in ciuda posibilitatii unei interpretari gresite, nu exista nici o posibilitate ca un “membru senior activ” sa devina membru inactiv.

Membrul de onoare

Acesta este unul dintre cele patru tipuri de statut de membru pe care o persoana le poate avea intr-un club Rotary si este exercitat numai in cazuri exceptionale pentru a recunoaste serviciile si contributiile deosebite pe care un individ le-a adus clubului Rotary si societatii. Un membru de onoare este ales numai pentru un an si continuarea statutului de membru trebuie reinnoita anual.
Membrul de onoare nu poate propune noi membri in club, nu are birou si este exceptat de la cerintele de prezenta si de la alte obligatii In cadrul clubului. Multi distinsi sefi de stat, exploratori, scriitori, muzicieni, astronauti si alte personalitati publice au fost membri de onoare ai clubului Rotary, inclusiv Regele Gustaf al Suediei, Regele George al IV-lea al Angliei, Regele Badouin al Belgiei, Regele Hassan al III-lea al Marocului, Sir Winston Churchill, filantropul Albert Schweitzer, ChaRIes Lindbergh, compozitorul Jean Sibelius, exploratorul Sir Edmund Hillary, Thor Heyerdahl, Thomas Edison, Walt Disney, Bob Hope, Dr. Albert Sabin, Primul Ministru britanic Margaret Thatcher si multi dintre presedintii Statelor Unite. Intr-adevar, cei care au fost selectati pentru a fi membri de onoare sunt cei ce au facut mult pentru a duce mai departe idealurile Rotary

Statutul de membru in Rotary International

Cand intrebi un Rotarian daca este membru al Rotary International, el probabil va fi contrariat si va raspunde, “Bineinteles ca sunt membru al Rotary International.”Dar, In acel moment, Rotarianul atat de sigur de sine se inseala. Nici un Rotarian nu poate fi membru al Rotary International!
Explicatia acestei contradictii aparente este simpla. Documentele constitutionale ale RI stipuleaza ca statutul de membru in RI este rezervat Cluburilor Rotary. Peste 29 000 de cluburi Rotary fac parte din organizatia pe care o numim Rotary International. Un club Rotary este compus din persoane cu: calificare adecvata, un caracter bun si o reputatie nepatata, o clasificare profesionala sau de afaceri, o functie executiva sau manageriala. Rotarianul apartine unui club iar clubul face parte din Rotary International. Aceasta distinctie tehnica nu este evidenta sau este chiar necunoscuta de catre, majoritatea Rotarienilor si deseori creeaza probleme sau complicatii. Aceasta explica, totusi, de ce Consiliul de Directori RI se bazeaza pe Cluburile Rotary si isi extinde privilegiile mai degraba catre ele, decat catre Rotarieni ca persoane.
Cand cineva te intreaba daca esti membru al Rotary International, cel mai corect raspuns ar fi: “Nu! Sunt membru al unui club Rotary”. Dar este greu de presupus ca cineva ar intelege diferenta, sau ca l-ar interesa cu adevarat.

Guvernatorul Districtual

Guvernatorul Districtual Rotary are o functie foarte importanta in lumea Rotary. El este singurul conducator al RI dintr-o arie geografica numita si district Rotary, care de obicei include cam 45 de cluburi Rotary. Guvernatorii Districtuali, antrenati intens la Adunarea Internationala, realizeaza “controlul calitatii” pentru cele peste 29 000 de cluburi Rotary din intreaga lume. Ei sunt responsabili cu mentinerea unor standarde inalte in toate cluburile din districtul lor.
Guvernatorul Districtual, care trebuie sa efectueze cate o vizita oficiala in fiecare club din districtul sau, nu este vazut ca un “inspector general”. Vizitele acestuia sunt mai curand pline de sfaturi prietenesti si ajutatoare pentru conducatorii de cluburi, Guvernatorul Districtual fiind un consilier util pentru realizarea Obiectivului Rotary de catre cluburile din district, ca sj un catalizator in sprijinul imbunatatirii programelor Rotary. Guvernatorul Districtual este un foarte experimentat Rotarian care, generos si in mod voluntar, si-a devotat un an intreg sarcinii de conducator. Guvernatorul detine un intreg tezaur de cunostinte despre programele curente, scopurile, politicile si telurile Rotary, si este o persoana cu recunoscute calitati in profesia lui, in cadrul comunitatii si in Rotary. Guvernatorul trebuie sa supervizeze infiintarea de noi cluburi si sa realizeze intarirea celor existente. El isi asuma o serie de indatoriri pentru a se asigura ca nu se face rabat la calitatea Rotary din districtul sau si este responsabil cu promovarea si implementarea tuturor programelor si activitatilor Presedintelui RI si ale Consihului de Directori RI. Guvernatorul planifica si conduce Conferinta Districtuala precum si alte evenimente speciale.
Fiecare Guvernator Districtual Indeplineste un important rol in operatiile Rotary la nivel mondial Guvernatorul Districtual este un adevarat exemplu al “Serviciului mai presus de Sine” indeplinit cu daruire.

Adunarea Internationala

Adunarea Internationala are loc in fiecare an, in februarie sau martie, pentru a-i pregati pe toti cei nominaiizati la functia de Guvernator Districtual din toata lumea, pentru numirea ce are loc la 1 iulie. Impreuna cu sotiile lor, cei 525 de viitori guvernatori participa, alaturi de lideri Rotarieni experimental, la mai mult de o saptamana de instruire si “sesiuni motivationale”. La intrunire, ei il intalnesc pe acel Rotarian deosebit care va functiona ca Presedinte RI in perioada in care ei vor fi guvernatori si invata tema RI pentru anul urmator, pe baza careia isi vor constitui Conferinta Districtuala.
Prima Adunare Internationala a fost tinuta in Chicago, Illinois, SUA, in 1919. Urmatoarele intruniri s-au desfasurat in Lake Placid, New York, Boca Raton, Florida si Nashville, Tennessee. Cele mai recente intalniri din ultimii ani s-au desfasurat in Anaheim, California. Dar, in ciuda trecerii timpului, mesajul de pe frontispiciul salii de sedinte a ramas neschimbat de atatia ani: “Intra sa inveti… inainteaza pentru a servi.”

Adunarea Districtuala

Datorita faptului ca in fiecare an conducerile Rotary se schimba, se fac eforturi speciale pentru instruirea celor peste 29 000 de lideri ai Cluburilor, in vederea obligatiilor ce vor urma sa si le asume. Adunarea Districtuala anuala, este un eveniment major pentru pregatirea conducatorilor de cluburi districtelor din lumea intreaga.
Adunarea Districtuala ofera motivatia, inspiratia, informatia Rotary si noi idei pentru conducatorii de cluburi, directorii si persoanele cheie din comitetul fiecarui club. Unii dintre cei mai experimentati lideri districtuali conduc discutii informative despre toate fazele administratiei Rotary si proiectelor serviciului. Intalnirile ofera tuturor participantilor noi idei valoroase pentru a face ca propriile cluburi sa devina mai atractive si mai interesante. De obicei, sunt invitati intre opt si zece delegati din fiecare club, pentru a lua parte la sesiunile de instruire.
O alta trasatura importanta a Adunarii Districtuale consta in recapitularea temei-program de catre viitorul Guvernator Disctrictual, precum si prezentarea noului Presedinte RI pentru anul urmator. Telurile si obiectivele districtuale sunt de asemenea descrise aici, precum si dezvoltarea planurilor prin implementari.
Succesul fiecarui club Rotary este determinat frecvent de totala participare si reprezentare a cluburilor la Adunarea Districtuala anuala.

Conferinta Districtuala

Majoritatea Rotarienilor nu a participat niciodata la o Conferinta Districtuala Rotary. Acesti Rotarieni nu au experimentat una dintre cele mai placute si mai recompensatoare privilegii a faptului ca sunt membri Rotary.
Conferinta Districtuala se desfasoara pentru toti membrii Rotary si sotiile lor, nu doar pentru conducatorii clubului si membrii comitetului. Scopul Conferintei Districtuale este “camaraderia”, petrecerea in mod piacut a timpului prin discutii inspirate despre aspecte care fac apartenenta la Rotary mult mai semnificativa. Fiecare persoana care participa la o Conferinta Districtuala descopera ca a fi Rotarian incepe sa ofere tot mai multe satisfactii datorita noilor experiente, invataminte si intalniri realizate cu prilejul conferintei. Aceasta este cauza care ii determina pe cei care au participat o data la o conferinta, sa participe in fiecare an.
Fiecare dintre cele peste 525 de districte organizeaza anual o conferinta. Aceste intalniri sunt considerate atat de importante incat Presedintele RI selectioneaza cate un Rotarian de frunte ca reprezentant personal, pentru a participa si a vorbi la fiecare dintre ele. Programul include intotdeauna cateva momente distractive, discutii interesante si “programe inspirate”.
Unul dintre avantajele suplimentare oferite de participarea la o Conferinta Districtuala, este oportunitatea de a realiza o mai buna cunoastere a membrilor unui club. Cele mai durabile prietenii au rasarit din spiritul camaraderec in care se desfasoara Conferintele Districtuale.

Seminarul de Pregatire a Presedintilor Alesi

Regulile Rotary International cer ca fiecare membru nominalizat la functia de Guvernator Districtual, in cooperare cu Guvernatorul in exercitiu, sa programeze si sa organizeze in primele luni ale anului un Seminar de Pregatire a Presedintilor Alesi ai cluburilor din district. Aceste doua-trei zile ale seminarului, care se prescurteaza in mod obisnuit prin SPPA, reprezinta o sesiune de pregatire a motivatiilor si stiintei conducerii, care il va ajuta pe viitorul Presedinte de club pentru functia pe care si-o va asuma incepand cu 1 iulie. Intre subiectele aduse in discutie este si implementarea temei RI pentru anul urmator, precum si informatii despre programele noi si cele in curs de desfasurare ale RI. De asemenea, se face o trecere in revista a operatiunilor districtuale, planificarea programelor districtuale si organizarea altor activitati pentru anul ce va urma. Cum se organizeaza un buget. fixarea scopurilor, managementul timpului si ideile noi pentru intalnirile clubului, iata doar cateva dintre aspectele pe care le invata un Presedinte Ales la SPPA organizat in districtul lor. In cateva zone din lume SPPA sunt organizate ca evenimente comune mai multor districte.

Schimbul de Tineri

“Schimbul de Tineri” (sau Youth Exchange) este unui dintre cele mai populare programe care promoveaza intelegerea mondiala si dezvoltarea relatiilor prietenesti pe termen lung. El a Inceput in 1927 la Rotary Club din Nice, Franta. In 1939, a fost creat un astfel de program, mai amplu, intre California si America Latina. De atunci, programul s-a extins in toata lumea. In ultimii ani peste 7 000 de tineri au participat anual la programele sponsorizate de Rotary.
Valorile acestui program au fost experimentate nu numai de liceenii participanti, ci si de familiile gazda, care au sponsorizat cluburile, acordand cazare tinerilor in perioada desfasurarii programului si, prin ele, intreaga comunitate. Participantii la acest program ofera de obicei colegilor lor din scolile gazda excelente ocazii de a invata despre obiceiurile, limba, traditiile, felul de viata din alta tara.
“Schimbul de Tineri” ofera tinerilor oportunitati interesante si experiente bogate prin vizitarea altor parti ale lumii. Studentii petrec de obicei cate un an scolar intreg in alta tara sau, in unele cazuri, unele cluburi ori districte scurteaza aceste schimburi de experienta la cateva saptamani sau luni.
Programul este recomandat tuturor cluburilor ca o practica activa, in vederea sporirii intelegerii si bunastarii internationale.

Fara privilegii personale

Frecvent, prietenii intreaba daca Rotarienii primesc in afaceri beneficii personale de la alti colegi de club. Trebuie Rotarienii sa astepte reduceri speciale ori servicii preferentiale doar fiindca fac afaceri cu un prieten Rotarian?
Raspunsul este clar: “Nu”. “Manualul de Proceduri Rotary” specifica foarte clar statutul Rotary in acest caz. Politica originala, aprobata de Consiliul de Directori RI in 1933, spunea ca “un Rotarian nu trebuie sa astepte, si cu atat mai putin sa ceara, o atentie deosebita si mai multe avantaje de la un prieten Rotarian, decat oricare asociat in afaceri sau in profesie, cu care acesta are diverse relatii de munca”. De peste 50 de ani conceptul a fost exprimat astfel: “prietenii adevarati nu pretind nimic unii de la ceilalti si orice abuz de incredere a prieteniei pentru obtinerea de profit este strain spiritului Rotary”. Pe de alta parte, daca o afacere noua apare ca un rezultat firesc din prietenia Rotary, ea urmeaza aceeasi dezvoltare in cadrul Rotary, ca si in afara lui, nefiind o incalcare a eticii statutului Rotary.
Este important de reamintit ca scopul primar al prieteniei Rotary este acela de a oferi fiecarui membru o oportunitate unica de a-i servi pe ceilalti si prietenia nu este folosita pentru obtinerea de profituri personale si privilegii speciale.

“Fiecare rotarian este un exemplu pentru tineret”

In cea mai mare parte din literatura oficiaia a RI referitoare la ajutorul dat tinerilor se gaseste un anumit slogan : “Fiecare Rotarian, un Exemplu pentru Tineret”. Aceste cuvinte au fost adoptate in 1949 de Consiliul de Directori RI, ca o expresie a angajamentului luat fata de copii si tinerii fiecarei comunitati in care Rotary isi desfasoara activitatea. A ajuta tineretul reprezinta de multa vreme o parte importanta a programului Rotary. Proiectele privind ajutarea tineretului au luat multe forme in lume Rotarienii sponsorizeaza trupe Boy Scout si Girl Scout, echipe de atletism centre pentru copii cu deficiente, patrule de siguranta ale scolilor, tabere scolare parcun pentru copii parcuri de distractii districtuale, centre de sanatate pentru copii si spitale pentru copii. Multe cluburi desfasoara activitati de consiliere profesionala, de lansare a programelor de angajare a tineretului si promoveaza aplicarea Testului celor 4 Puncte. De asemenea proiectele privind prevenirea folosirii drogurilor si a alcoolului precum si avertizarea asupra flagelului SIDA sunt suportate de Rotarieni.
In orice situatie Rotarienii au ocazia de a fi luati ca modele pentru tinerii si tinerele din comunitatile lor. Se invata mai bine sa fii de folos atunci cand ai un model. Cum tinerii de azi devin adultii de maine este de sperat ca fiecare dintre ei sa aiba aceeasi dorinta si acelasi spirit de a ajuta viitoarele generatii de copii si adolescenti. Sloganul acceptat acum mai mult de 40 de ani este la fel de vital si astazi. El contine o provocare plina de substanta  “Fiecare Rotarian, un Exemplu pentru Tineret”

Serviciul Comunitar Mondial

Serviciul Comunitar Mondial (SCM) este un program Rotary prin care un club sau un district dintr-o tara ofera asistenta umanitara unui club din alta tara. De obicei, ajutorul este dat pentru dezvoltarea comunitatii, unde un program Rotary contribuie la imbunatatirea nivelului de trai si a calitatii vietii. Obiectivul final al acestui program este sa edifice intre toti oamenii globului un climat de intelegere si bunastare. O cale eficienta de a gasi in alta parte a lumii un club care are nevoie de ajutor este aceea de a folosi “Schimbul de Proiecte SCM”, o publicatie semesinala care contine lista a sute de activitati care merita sa fie derulate in difente zone geografice. Aceasta lista se gaseste la Secretanatul RI din Evanston si poate fi oferita la cerere. Secretariatul detine ultimele proiecte, stabileste costurile estimative si ofera numele persoanelor de contact corespunzatoare Lista poate fi accesata si pe situl internet al RI la adresa www.rotary.org.
Cluburile care au nevoie de asistenta sau cele care cauta un club care sa le ajute la un proiect umanitar cum ar fi construirea unei clinici, unui spital unei scoli, a retelei de apa a unei comunitati a unei biblioteci, sau alta activitate in sprijinul populatiei pot sa-si inregistreze nevoile. Cluburile care cauta un proiect SCM adecvat pot cu usurinta sa treaca in revista lista de nevoi Inregistrata In Schimbul de Proiecte Dupa aceea schimbul se realizeaza concret, prin punerea In legatura a nevoilor cu resursele.
Fiecare club Rotary este chemat sa sustina cate un nou proiect de Serviciu Comunitar Mondial. In fiecare an Schimbul de Proiecte SCM reprezinta un ajutor deosebit pentru determinarea nevoilor reale, a descrieti proiectului si a clubunlor cu care se coopereaza in acea arie de dezvoltare. Singurul lucru care mai trebuie facut este “sa se treaca la treaba” pentru finalizarea proiectului si, in acelasi limp, sa se construiasca podurile prieteniei si intelegerii mondiale.

Organizatii ale femeilor asociate cu cluburile Rotary

Cateva dintre programele importante ale Rotary nu sunt conduse de catre Rotarieni. Aceasta situatie este determinata de faptul ca multe proiecte sunt sponsonzate de sotiile Rotarienilor precum si de alte organizatii de femei asociate cu cluburile Rotary din intreaga lume Organizatiile feminine – cel mai des fiind amintite Women of Rotary Rotary Ann Clubs Las Damas de Rotary Rotary Wives, sau cea mai formala dintre ele The Inner Wheel -conduc anual sute de proiecte notabile cu scop umanitar in comunitatile lor. Organizainle feminine au fondat scoli maternitati, centre de distribute a hranei si a imbracamintii, imbunatatiri aduse spitalelor orfelinatelor si caminelor pentru batrani precum si alte activitati, si frecvent desfasoara munca de voluntanat zilnic in centrele pentru ingrijirea copiilor mamelor lucratoare si in cadrul programului “Schimbul Tanar”. De obicei organizatiile feminine completeaza si suplimenteaza activitatea locala a cluburilor Rotary. Multe dintre femeile din aceste organizatii conduc in mod activ proiecte operational internationale ca si proiecte locale.
Consiliul de Directori RI In 1984 a recunoscut, In 1984, excelentul serviciu si prietenia dintre cluburi si organizaitiile feminine afiliate acestora si a incurajat cooperarea cluburilor Rotary cu aceste organizarii.

Programul de Alfabetizare

S-a estimat ca un miliard de persoane – o sesime din populate globului nu stie sa citeasca. Analfabetismul adultilor si copiilor reprezinta o problema capitala a natiunilor puternic industrializate si a tarilor dezvoltate. Numarul persoanelor adulte analfabete din lume creste cu 25 milioane in fiecare an. In SUA o patrime din intreaga populatie este considerate practic analfabeta.
Tragedia analfabetismului este ca cei care nu stiu sa citeasca nu au independenta proprie si devin victime ale manipularii lipsite de scrupule, ale saraciei si isi pierd demnitatea umana care da sensul intregii vieti. Analfabetismul este revoltator. Este un obstacol major in dezvoltarea economica, politica, sociala si personala. Analfabetismul este o bariera in intelegerea internationala cooperarea si pacea din lumea intreaga. Alfabetizarea este considerata incepand cu 1978, un program prioritar de catre Comitetul Rotary al Sanatatii Foametei si Umanitatii (sau “3-H”, in limba engleza). O mai recenta bursa a Comitetului a condus la realizarea unei excelente carti-sursa a tuturor motivelor alfabetizarii in lumea intreaga. Aceasta publicatie sponsorizata de Rotary intitulata “Dreptul de a citi”, a fost editata de Rotariana Eve Malmquist un ex-Guvernator Disinctual din Linkoping, Suedia, o autoritate recunoscuta in cercetarea educational. Cartea a deschis drumul unui program major al Rotary, bazat pe dezvoltarea si promovarea alfabetismului.
In 1985, Consiliul RI a declansat o campanie de 10 ani de alfabetizare. In 1992 Consiliul a prelungit-o pana in anul 2000. In 1997, Consiliul a prelungit-o din nou pana in anul 2005. Multe cluburi Rotary supravegheaza cu o grija deosebita nevoile de alfabetizare ale comunitatii lor. Multe cluburi furnizeaza manuale primare pentru invatarea cititului. Altele pun bazele si dezvolta scoli de limba si citit, asigura voluntari pentru asistenta si cumpara matenale de citit. Rotarienii pot juca un rol vital in comunitatea lor si in dezvoltarea tarilor, prin proiectele de promovare care deschid noi oportunitati create de abilitatea de a citi.

Grija pentru cei in virsta

Un curent de interes a fost focalizat in Rotary pentru oferirea de “noi oportunitati pentru cei in varsta”. In 1990, Consiliul de Directori RI a cerut Rotarienilor sa gaseasca noi proiecte de ajutorare a persoanelor in varsta, si anume sa dezvolte activitatile intre generatii si sa-i integreze pe cei in varsta in societate si la locul de munca. In anul urmator, Consiliul de Directori a initial o intalnire despre accentuarea serviciului “cu” cei In varsta, dar si “pentru” ei.
Ca urmare a cresterii populatiei in varsta la nivel mondial, s-au multiplicat corespunzator si nevoile lor de a primi o atentie speciala. Cand cetatenii imbatranesc, devine extrem de important pentru ei sa-si pastreze independenta personala si sa detina in continuare controlul propriilor vieti, eventual chiar sa si-l extinda daca este posibil. Multe cluburi Rotary cauta caile adecvate pentru a ajuta persoanele in varsta din comunitatile lor, care se confrunta cu probleme de sanatate, singuratate, hranire insuficienta, dificultati de deplasare, neputinta de a mai face lucrurile obisnuite, pierderea familiei, locuinte inadecvate si care detin informatii limitate despre agentiile sociale de ajutor si de asistenta medicala de urgenta disponibile. Multe cluburi au initiat serviciul comunitar de asistenta a persoanelor in varsta din programele de pensionare si, in acelasi timp, prin intermediul membrilor cluburilor, le-au imbunatatit si ajustat cu noi informatii. Alte cluburi au initial programe de “bunici adoptivi” si alte activitati intre generatii, care permit folosirea experientei si cunostintelor celor in varsta in ajutorul persoanelor tinere. Rotarienii desfasoara des aclivitati pe care persoanele in varsta nu mai pot sa le intreprinda.
Cea mai mare dorinta a persoanelor in varsta este de a constata la prieteni o expresie reala a grijii si preocuparii lor pentru ei. Toti Rotarienii trebuie sa analizeze in mod serios cum ei si cluburile lor pot participa in mod activ la programele de ajutorare a persoanelor in varsta. Exista o zona a Serviciului Comunitar in care pot aparea noi posibilitati oferite de fiecare, gandindu-se la faptul ca odata vor ajunge si ei in randul persoanelor in varsta.

Conventia Internationala

Anual, in fiecare luna mai sau iunie, RI organizeaza o conventie mondiala pentru a “stimula, inspira si informa pe toti Rotarienii la nivel international”. Conventia, care nu poate fi tinuta doi ani consecutivi in aceeasi tara, este intalnirea anuala pentru conducerea lucranior asociatiei. Procesul de planificare este inceput de obicei cu 4 sau 5 ani in avans.
Conventiile RI sunt planificate astfel: Singapore in 1999; Buenos Aires, Argentina, in 2000; San Antonio, Texas, SUA, in 2001. Consiliul de Directori RI analizeaza posibilele localizari in general si invita orasele sa faca propuneri. Conventiile Rotary sunt evenimente internationale la care participa intre 20 000 si 35 000 de Rotarieni si persoane invitate. Toti membrii ar trebui sa-si planifice sa participe la o astfel de conventie pentru a descoperi adevarata internationalitate a Rotary. Este o experienta care nu se uita usor.

Conferintele de pace

Din cand in cand Rotarienii citesc texte de promovare prin care se anunta tinerea unei conferinte prezidentiale sau regionale de pace. Aceasta conferinta este aproximativ similara cu conventia anuaia a RI, dar in general are mai putini participanti Rotarieni si invitati, ceea ce reprezinta diferenta clara a acesteia de conventia internationala. Scopul unei conferinte RI prezidentiale sau de pace, este de a dezvolta si promova intalniri, prietenii si intelegere intre cei care participa, precum si de a face ceea ce este necesar pentru discutarea si schimbul de idei despre problemele internationale Rotary referitoare la serviciul umanitar si activitatile de promovare a bunastarii si intelegerii mondiale. Unele conferinte de pace sunt sponsorizate de districte cu sprijinul Fundatiei Rotary.
Conferintele prezidentiale atrag de obicei doua sau trei sute de persoane si, pentru ca sunt considerate evenimente speciale in calendarul Rotary, nu sunt organizate dupa o anumita programare. Conferintele sunt aranjate de un comitet numit de Presedintele RI. Rotarienii din toate partile lumii sunt intotdeauna bineveniti. Participarea la o conferinta de pace din alta zona a lumii este o experienta placuta, inaltatoare si fascinanta. Ea subliniaza o alta fateta a camaraderiei internationale din Rotary.

Comitetele Interstatale

In 1931, Rotarienii din Franta si Germania au format ceea ce s-a numit “petit comite”, un grup restrans cu scopul de a initia relatii mai bune intre cele doua natiuni vecine. Incepand de atunci, Rotarienii din toata Europa au initiat calea de creare a Comitetelor Interstatale, cu scopul de a incuraja contactele intre Rotarienii din cluburile Rotary din toata lumea.
Comitetele Interstatale nu au fost create in multe regiuni pentru a promova prietenia, ci pentru a coopera in sponsorizarea proiectelor Serviciului Comunitar Mondial, schimbul de studenti si alte activitati de imbunatatire a intelegerii intre natiuni. Frecvent, sponsorii Comitetelor Interstatale viziteaza Rotarienii si cluburile lor nationale si organizeaza intalniri intre orase si conferinte.
In anumite cazuri, Comitetele Interstatale sunt create intre tari aflate la mari distante una de cealalta, pentru a incuraja bunavointa si prietenia unor zone din lume, fie asemanatoare, fie aflate intr-un statut de parteneriat. Comitetele interstatale isi coordoneaza eforturile cu cele ale guvernatorilor districtuali din tarile lor si intotdeauna isi folosesc capacitatea de indrumare a districtelor si cluburilor. Comitetele Interstatale accentueaza menirea aditionala a cluburilor Rotary de a indeplini responsabilitatile ce decurg din Cea de-a Patra Cale de a Servi: intelegerea, bunavointa si pacea internationala.

RIBI

Structura RI din Marea Britanie si Irlanda (RIBI) formeaza un capitol interesant al istoriei Rotary. In 1914, dupa ce Rotary s-a extins peste Atlantic in Marea Britanie si in Irlanda, Asociatia Britanica a Cluburilor Rotary s-a constituit ca o parte a Asociatiei Internationale a Cluburilor Rotary. In timpul Primului Razboi Mondial s-au desfasurat putine contacte Internationale Intre cluburi, iar Asociatia Britanica a detinut un numar restrans de cluburi Rotary, din Marea Britanie, din Irlanda si cateva din alte comunitati europene. Dupa razboi, o noua Constitutie a Cluburilor Rotary a fost adoptata, in 1922. Aceasta stabilea principiul ca o tara care are 25 de cluburi Rotary poate primi statutul de “teritoriu unit”, iar cele care au cate un reprezentant in Consiliul de Directori RI primesc si alte puteri specifice. Cluburile din Marea Britanie si Irlanda au depus imediat o petitie pentru primirea acestui statut. Nici un alt grup din lume nu a mai cerut si primit acest statut. In 1927, RI a stopat conceptul de teritoriul unit si a organizat cluburile Rotary in “zone”. Totusi, toate “drepturile, privilegiile si puterile existentei unui teritoriu unit” au ramas pentru totdeauna protejate si perpetuate. De cand RIBI este singurul teritoriu unit, el a continual sa functioneze ca o parte independenta a RI, certificat fiind de aprobarea Constitutiei RI.
Forma de administrate a RIBI este unica si este apropiata de cea a Marii Britanii si a Irlandei din cauza geografiei, a limbii, a traditiei si a obiceiului. Din cauza relatiilor istorice, RIBI a intocmit o structura administrative usor diferita de celelalte cluburi si districte Rotary din lume, chiar daca este un membru deplin al RI.

Consiliul Legislativ

La inceputurile Rotary, orice schimbare in Legile nescrise sau in Constitutia clubului a fost propusa si votata la conventia anuala. Dar cum prezenta la conventii a fost in crestere si discutiile deschise au devenit mai ample, a fost creat in 1934 un Consiliu Legislativ, cu rolul de a fi un grup de sfatuire, de dezbatere si de analiza a propunerilor inainte de a fi votate in conventie.
La Conventia din Atlanta, in 1970, s-a decis ca Consiliul Legislativ sa devina componenta legislativa sau parlamentara a Rotary. Consiliul Legilativ este alcatuit din cate un delegat din fiecare district Rotary, impreuna cu cativa fosti membri ai Consiliului de Directori RI. S-a convenit ca acest consiliu sa se intruneasca la fiecare trei ani, in alta perioada decat cea in care se desfasoara conventia.
Consiliul Legislativ, a carei viitoare intalnire va avea loc in 2001, are responsabilitatea de a actiona si a studia toate “decretele” care propun spre schimbare Legile nescrise si Constitutia Standard, precum si “hotararile”, care propun schimbarea politicilor si procedunlor Rotary. Propunerile pot fi inaintate de orice club, district sau Consiliul de Directori RI. Actiunile Consiliului Legislativ constituie subiect de discutie pentru toate cluburile Rotariene din lume, pana cand sunt finalizate. Daca zece procente dintre voturile cluburilor se opun unei actiuni a Consiliului Legislativ, acea legislate este suspendata si este supusa tuturor cluburilor pentru votul final.
Consiliul Legislativ confera Rotary cadrul democratic pentru schimbarile legislative in operatiunile desfasurate de RI.

Camaraderie recreativa si vocationala

De la colectionarea de timbre la baluri dansante, hooby-urile Rotariene sunt la fel de diverse ca si membrii insisi. Intre cei peste un milion de Rotarieni din lumea intreaga, un radio-amator entuziast sau un jucator de sah, trebuie sa-si gaseasca parteneri cu care sa imparta aceleasi pasiuni. Dar membrii impart mai mult decat interesul lor comun pentru scufundari sportive si limba esperanto; ei impart interesul pentru camaraderie si datorie si cel pentru promovarea intelegerii mondiale. De aceea, nu este de mirare faptul ca International Skiing Fellowship of Rotarians doneaza profiturile castigate la concursurile de ski Fundatiei Rotary, sau ca Flying Rotarians ajuta personalul medical cu materiale.
Trebuie sa arunci o singura privire la tipurile de “camaraderie vocationala” pentru a observa cum difera de cele recreative. Cu Rotarienii uniti de interesele lor comune profesionale in domenii cum sunt arta si comunicarea sau cele financiar-bancare, este evident ca “Serviciul Vocational” reprezinta o preocupare importanta a camaraderiei internationale intre membrii cluburilor. Membrii schimba informatii tehnice si cauta oportunitati pentru a-si oferi specializarile nu doar pentru comunitatile si tarile lor, ci si pentru profesiile lor. De exemplu, Ophthalmology International Vocational Fellowship organizeaza un seminar profesional avand ca subiect chirurgia ochiului in tarile in curs de dezvoltare.

Schimbul Prietenesc Rotary

Un program interesant Rotary al camaraderiei este Schimbul Prietenesc Rotary. Aceasta actiune recomandata prima data de New Horizons Committee, in 1981, a intentionat sa incurajeze Rotarienii si sotiile lor sa viziteze familiile Rotariene din alte zone ale lumii Aceste vizite pot fi organizate pe baza relatiilor intre cluburi sau a celor intre districte. Ideea a fost ca mai multe cuplun Rotariene sa calatoreasca in alta tara in cadrul programului Schimbul Prietenesc Rotary. Ospitalitatea era mult mai mare cand vizitele erau reciproce. Dupa un experiment pilot plin de succes, Schimbul Prietenesc Rotary a devenit un program permanent Rotary.
Schimbul Prietenesc Rotary este comparat in mod frecvent cu programul “Schimbul Grupurilor de Studiu” al Fundatiei Rotary, cu exceptia faptului ca implica cupluri Rotariene care isi platesc toate cheltuielile legate de experienta lor interstatala. Usile prieteniei sunt deschise intr-un fel in care nu se mai intalneste decat in Rotary. Rotarieni cautand o vacanta neobisnuita si experiente camaraderesti, invata mult mai multe despre Schimbul Prietenesc Rotary. Cateva aventuri neobisnuite Rotary va asteapta!

Premiile Conducatorului Tanar Rotarian (PCTR)

In fiecare vara sute de tineri sunt selectati sa participe la tabere si seminarii de conducere sponsorizate de Rotary in SUA, Australia, Canada, India, Franta, Argentina, Coreea de Sud si in numeroase alte tari. Intr-o atmosfera relaxata, grupurile formate din astfel de minunati tineri si tinere petrec o saptamana de program incitant de pregatire in conducere, discutii, activitati sociale create sa favorizeze dezvoltarea personala, aptitudinile de conducere si un bun spirit civic. Numele oficial al acestei activitati este Premiile Conducatorului Tanar Rotarian sau PCTR (“Rotary Youth Leadership Awards” sau RYLA), cu toate ca la aceste evenimente se face referire si prin intermediul altor denumiri: Tabara Royal, Tabara Enterprise, Seminariile Youth Leaders, Confermtele Youth etc.
Programul PCTR a inceput in Australia in 1959, cand tineretul din Statul Queensland a fost selectionat sa se intalneasca cu Printesa Alexandra, tanara verisoara a Reginei Elisabeta a II-a. Rotarienii din Brisbane, care i-au gazduit pe participanti, au fost impresionati de calitatea tinerilor lideri. S-a decis atunci reunirea anuala a tinerilor lideri, pentru o saptamana de activitati sociale, culturale si educationale. Programul PCTR s-a dezvoltat treptat in toate districtele Rotary din Australia si Noua Zeelanda. In 1971, Consiliul de Directori RI a adoptat PCTR ca program oficial al RI.

Corpul Comunitar Rotary

Unul dintre programele din panoplia de activitati si proiecte de serviciu Rotary cu caracter mondial este Corpul Comunitar Rotary. Cunoscut inainte ca Rotary Village Corps (sau Rotary Community Service Corps din zonele urbane), aceasta forma de “GRASS-ROOTS” a fost initiata de Presedintele RI M.A.T. Caparas, in 1986, si a avut scopul de a imbunatati calitatea vietii din sate, cartiere si comunitati. Apare in mod frecvent o mare oferta de munca, dar nu exista nici un proces care ss mobilizeze barbati si femei pentru a conduce proiecte folositoare de dezvoltare a comunitatii.
Corpul Comunitar Rotary reprezinta un grup de non-Rotarieni sponsorizat de Rotary Club, care doreste sa ajute comunitatea prin realizarea unui program de servicii. Rotarienii asigura orientarea, incurajarea, structura organizationala si alte elemente de asistenta materiala pentru Corpurile Comunitare Rotary, care in schimb isi aduc contributia in mana de lucru pentru a-si ajuta propria comunitate. Corpurile Comunitare Rotary sunt o alta cale prin care Rotarienii ajuta comunitatile cu nevoi mari.
In zone urbane afectate, grupuri de cetateni angajati in aceste eforturi pot beneficia de,    caractensticile manageriale si organizationale ale Rotarienilor cand acestia preiau proiecte valoroase de ajutorare a propriei comunitati.
Programul de tipul Corpul Comunitar Rotary ofera o alta dimensiune conceptului de serviciu pentru imbunatatirea calitatii vietii.

Voluntarii Rotary

Poti sa-i gasesti lucrand in taberele de refugiati, in clinicile mobile, in spitalele improvizate si satele uitate de lume. Desi majoritatea sunt medici, ei vin din toate domeniile vietii active. Ei sunt Voluntarii Rotary.
Programul Voluntarii Rotary este deschis Rotarienilor, Rotaractorilor, Fundatiei Alumni; chiar si non-Rotarienii pot participa. Cei care doresc sa ajute in strainatate trebuie sa completeze Formularul Personal de Inregistrare pentru Voluntari al Voluntariatului International Rotary, la sediul Secretariatului care deserveste acea zona. De asemenea, trebuie sa primeasca o invitatie de voluntariat de la clubul Rotary gazda din zona unde ei doresc sa intervina. Exista cateva surse de cautare a unor oportunitati de voluntariat si a unor nevoi speciale.
Programul Voluntarii Rotary functioneaza sub patronajul Serviciului Vocational, la nivel de club sau district Fundatia Rotary ofera ocazional fonduri care acopera transportul aerian si un trai modest pentru Voluntarii Rotary. Voluntarii nu primesc salariu sau onorariu pentru serviciile lor. Voluntarii Rotary au mers in aproape o suta de tari pentru a darui timpul si experienta lor.

Interact

Interact, un club de servicii al tinerilor sponsorizat de Rotary, a fost lansat de Consiliul de Directori RI in 1962. Primul Interact a fost fondat de clubul Rotary din Melbourne, Florida, USA. Cluburile Interact ofera baietilor si fetelor de varsta gimnaziala oportunitatea de a munci impreuna intr-un spirit de serviciu mondial camaraderesc si intelegere internationala. Termenul “Interact” este derivat de la “inter” adica international, si “act” adica actiune. Fiecare club Interact trebuie sa fie sponsorizat si supervizat de un club Rotary si trebuie sa-si planifice proiecte de servicii in propria scoala, comunitate si in lume.
Astazi exista mai mult de 6 000 de cluburi Interact cu 138 500 de membri In 96 de tari. Interactorii isi dezvolta calitatile in conducere si realizeaza experienta practice in conducerea proiectelor de serviciu, asadar dobandesc satisfactia ce decurge din a-i ajuta pe ceilalti. Un tel major al Interact este acela de a oferi tinerilor posibilitatea de a stabili relatii de intelegere si bunavointa cu tineretul din lumea intreaga.

Rotaract

Dupa succesul Inregistrat in anii 60 de cluburile Interact, create pentru tinerii de varsta scolara, Consiliul de Directori RI a Infiintat in 1968 Rotaract. Noua organizatie a fost creata pentru a promova spiritul de responsabilitate civica si potentialul de conducere in randul cluburilor de tineri si tinere cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani. Primul club Rotaract a fost infiintat de Clubul Rotary din Carolina de Nord, U.S.A. in 1998 erau 139 000 de membri, in mai mult de 6 000 de cluburi Rotaract din 139 de tari.
Cluburile Rotaract accentueaza importanta responsabilitatii individuate bazata pe succesul personal si angajamentul civic. Fiecarui club i se cere sa desfasoare cel putin doua proiecte in fiecare an, unul avand ca scop serviciul in cadrul comunitatii si celaialt de promovare a intelegerii internationale. Rotaract ofera de asemenea oportunitati care conduc la dezvoltare profesionala si la un spirit de conducere mai bine conturat. Rotaract desfasoara multe activitati si programe sociale de dezvoltare a comunitatii. Un club Rotaract poate sa existe numai daca este sponsorizat, ghidat si sfatuit in mod continuu de un club Rotary. Programele Rotaract sunt realizate pe baza motto-ului: “Camaraderie Prin Serviciu.”

Flota Rotary in Parada Trandafirului

Flota RI din Turneul anual al Paradei Trandafirului este fara indoiala cel mai mare proiect
de relatii publice al cluburilor Rotary din SUA si Canada. Inca din 1924, o flota Rotary a fost inscrisa de 21 de ori, aceasta incluzand fiecare an incepand din 1981. Faimoasa parada din Pasadena, California, este urmarita de aproximativ 200 milioane de oameni prin intermediul retelei mondiale de televiziune.
Fondurile pentru organizarea paradei Rotary sunt daruite voluntar de Rotarieni si cluburi       din SUA si Canada. Costurile pentru proiectarea, organizarea si impodobirea cu flori a unei flote a Paradei Trandafirilor se ridica la o suma aproximativa de 135 000 USD. Sute de Rotarieni calatoresc in fiecare an la Pasadena sa ajute la aranjarea florilor din Flota Rotary.
Un comitet multi-districtual Rotary din sudul Californiei coordoneaza planurile de alcatuire a Flotei Rotary si planifica orele de voluntariat pentru sutele de doritori. Flota Rotary trebuie sa portretizeze o tema anuala care, in general, reprezinta un program mondial de servicii al Rotary.
La fiecare sarbatorire a Anului Nou, Rotarienii sunt foarte mandrii la vederea flotei lor si realizeaza ce se poate obtine prin contributii cu un dolar sau doi la realizarea acestui proiect reusit de relatii publice.

Si alte premiere Rotary

• Prima decernare a premiilor Rotary pentru “Realizari Deosebite” a avut loc in 1969, acordata cluburilor care au realizat proiecte reusite in Serviciul Civic si International.
• Primul club Interact a fost organizat in Melbourne, Florida, in anul 1962, si a devenit pionierul pentru cele 6 000 de cluburi Interact Infiintate in 96 de tari.
• Prima conventie organizata in Emisfera Sudica a avut loc in Rio de Janeiro, Brazilia, in 1948.
• Rotary a dobandit dreptul de autor al “Testului celor Patru Cai” in 1954, atunci cand autorul lui, Herbert Taylor, a devenit Presedinte al RI.
• Primul proiect comunitar Rotary s-a desfasurat in 1907, cand Rotarienii din Chicago au lansat o campanie de instalare a unui “punct de alinare” public in primaria orasului.
• Anul 1964-65 a fost primul an in care Fundatia Rotary a primit fonduri de 1 milion USD intr-un singur an. Astazi mai mult de 65 milioane USD se strang anual. Totalul contributiilor incepand cu anul 1917 pana in prezent este de 950 milioane USD.
• Primul apel pentru ajutorarea victimelor unui dezastru a fost realizat in 1913 cand au fost colectati  25 000 USD pentru sinistratii inundatiilor din Ohio si Indiana, SUA.
• Motto-ul Rotarian “Castiga Mai Mult Cel Care Ajuta Mai Bine”, a fost exprimat pentru prima data la prima Conventie Rotary dm Chicago, in 1910.

Secretariatul General RI

Operatiile zilnice ale Secretariatului RI se desfasoara sub indrumarea Secretarului General, cel mai de seama profesionist Rotary. Desi Secretarul General raspunde in fata Consiliului de Directori RI si Presedintelui, el este cel care asigura managementul necesar functional celor peste 500 membri care compun Secretariatul RI-ului. Secretarul General functioneaza si ca Secretar al Consiliului de Directori RI si de asemenea ca Sef Executiv si Financiar al Fundatiei Rotary, sub supervizarea sponsorilor fundatiei. El este secretarul tuturor comitetelor Rotary ca si al Consiliului Legislativ, conferintelor regionale si Conventiei Anuale Rotary.
Secretarul General este propus de Consiliul de Directori RI pentru o perioada de nu mai mult de 5 ani si de obicei este reales in aceasta functie. Incepand cu 1910, noua persoane au activat in aceasta pozitie. Chesley Perry, primul Secretar General, a functionat din 1910 pana in 1942. Cei care l-au urmat au fost: Phil Lovejoy (1942-52), George Means (1953-72), Harry Stewart (1972-78), Herb Pigman (1979-86), Philip Lindsey (1986-90), Spencer Robinson Jr. (1990-93) si Geoffrey Large (1995-97). Herb Pigman a fost reales in aceasta functie in 1993. S. Aaron Hyatt a fost ales in 1997. In toata istoria Rotary, influenta personala a Secretarilor Generali si abilitatile lor administrative au modelat in mod semnificativ forma desfasurarii programelor si activitatilor Rotary.

Alegerea unui Presedinte

In fiecare an un Rotarian stralucit este ales ca Presedinte mondial RI. Procesul incepe cu doi ani mai devreme, cand un comitet de nominalizare alcatuit din 15 persoane este ales din diferite regiuni ale lumii. Pentru a fi considerat calificat in vederea acceptarii in acest comitet, un Rotarian trebuie sa fi servit in Consiliul de Directori RI si sa fi avut o experienta substantiala Rotary in stabilirea relatiilor cu conducatorii din lumea intreaga a cluburilor Rotary.
Comitetul TI poate considera drept candidati la presedintie pe toti fostii Directori ai RI. Membrii comitetului precum si Directorii actuali nu pot fi luati in considerare. Orice club Rotary poate supune atentiei comitetului un fost Director RI. Comitetul se intalneste in septembrie pentru selectionarea Rotarianului care va fi nominalizat la functia de Presedinte. Numele acestuia este anuntat tuturor cluburilor. Orice club Rotary poate sa propuna spre nominalizare o persoana inainte de 1 decembrie, iar aceasta nominalizare trebuie sa obtina voturile unui procent din toate cluburile Rotary din lume (circa 250). Daca acest lucru se intampla, alegerea se face prin intermediul votului prin posta. Daca cluburile nu prezinta nici un alt candidat nominalizat, persoana aleasa de comitet este declarata a fi Presedinte-nominalizat. Din acest moment, acel Rotarian special si sotia lui vor petrece mai mult de un an in pregatiri pentru evenimentul ce va urma, iar dupa aceea inca un an in serviciul Rotarienilor din toata lumea ca Presedinte international.

Temele anuale Rotary

In 1955, Presedintele RI A.Z. Baker a anuntat tema numita “Dezvoltati resursele noastre”, care a servit ca program de dezvoltare Rotary. Incepand de atunci, fiecare Presedinte a initiat o tema pentru propriul an Rotary. Cele mai scurte teme au fost In 1961-62 cand Joseph Abey a ales tema “Actioneaza”. Alte teme alcatuite dintr-un singur cuvant au fost alese de Charles Tennent In 1958-59 (“Serveste”) si in 1968-69 de Kiyoshi Thogasaki (“Participa”).
Carl Miller in 1963-64 a avut o tema adecvata perioadei in care a propus-o : “Indrumari pentru Rotary In Era Spatiala”. Alte teme in pas cu timpurile au fost: 1980-81, de catre Rolf Klarich, numita “Fa-ti timp pentru Serviciu” si William Carter in 1973-74, numita “E timpul pentru actiune”. Doua teme au avut o legatura cu publicitatea comerciala : “O lume mai buna prin Rotary” (de Richard Evans in 1966-67) si “Intinde mana” (de Clem Renouf in 1978-79). Podurile au fost o metafora percutanta. Astfel, Harold Thomas, 1959-60, i-a indemnat pe Rotarieni sa “Construiasca podurile prieteniei”; William Walk, 1970-71, a creat “Construiti poduri peste prapastii” iar Hiroji Mukasa, 1982-83, a declarat “Omenirea este unica – Construiti poduri ale prieteniei in toata lumea”.
O orientare la nivel mondial a fost data de Stanley McCaffrey in 1981-82 prin mesajul “Pace si intelegere mondiala prin Rotary”, si din nou de Carlos Canseco in 1984-85, care i-a indemnat pe Rotarieni: “Descopera noua lume a Serviciului”. in alti ani, persoanele au fost indemnate : “Tu esti Rotary” (Edd McLaughlin, 1960-61); “Bunavointa incepe cu tine” (Ernst Breitholtz, 1971-72) si “Tu esti cheia” (Edward Cadman, 1985-86). In mod frecvent temele indeamna Rotarienii la o mai mare implicare in activitatile cluburilor lor, cum ar fi “Implica-te in Rotary si ajuti oamenii” (William Skelton, 1983-84) sau “Fii un membru Rotary implicat” (Luther Hodges, 1967-68). Dar fie ca “Revizuiesti si reinnoiesti”, “Privesti inca o data”, “Lasi Serviciul sa-ti lumineze calea” sau “Innobilezi fiinta umana”, este clar ca Presedintele RI prezinta Rotarienilor un program anual dezvoltat foarte important. In 1986-87, Presedintele M.A.T. Caparas a ales inspiratul mesaj: “Rotary aduce speranta”. Charles Keller in 1987-88 a vazut “Rotarieni – uniti in serviciu, dedicati pacii”, in timp ce Royce Abbey le-a cerut membrilor in 1988-89 : “Adu viata In Rotary – Viata ta”. Hugh Archer (1989-90) i-a indemnat la “Bucurati-va de Rotary!” si Paulo Costa (1990-91) i-a indemnat sa “Onoreze Rotary cu Credinta si Entuziasm”. Rajendra Saboo (1991-92) i-a rugat pe Rotarieni sa “Priveasca dincolo de ei”. In 1992-93 Clifford Dochterman le-a amintit Rotarienilor ca “Adevarata fericire se obtine ajutandu-i pe ceilalti”, si in 1993-94 Robert Barth i-a sfatuit pe Rotarieni sa “Creada in ceea ce fac si sa faca ceea ce cred”. In 1994-95 Bill Huntley i-a incurajat pe Rotarieni sa “Fie un prieten” pentru comunitatile din care fac parte. In 1995-96 Herbert Brown le-a cerut Rotarienilor sa “Actioneze cu integritate, sa ajute cu dragoste, sa lupte pentru pace”, In 1996-97 tema lui Luis Giay a fost “Construiti viitorul prin munca si clarviziune”; Glen Kinross in 1997-98 le-a propus planul de a “Arata ca celor din Rotary le pasa”; si James Lacy In 1998-1999 le-a cerut Rotarienilor sa “Urmeze visul Rotary”.

Campania electorala interzisa

Una dintre legile nescrise interesante ale RI prevede ca “nici un Rotarian nu are voie sa desfasoare campanie sau propaganda electorala pentru alegerea sa intr-o pozitie in cadrul RI”. Aceasta prevedere include si obtinerea de functii ca Guvernator Districtual, Director in RI, Presedinte RI si alte comitete. Politica Rotary interzice difuzarea de brosuri, literatura specifica sau scrisori de la vreun candidat sau de la oricine altcineva, in beneficiul unui asemenea candidat.
Dupa ce un Rotarian si-a aratat intentia de a candida pentru una dintre functiile din Rotary, el trebuie sa se abtina de la angajamente verbale, aparitii sau publicitate care ar putea fi considerate ca i-ar favoriza candidatura. Singura informatie care poate fi oferita de cluburi referitor la candidatii propusi pentru o functie este cea distribuita in mod oficial de Secretarul General al RI.
Rotarianul care devine candidat pentru o anumita functie cum ar fi cele de Guvernator Disinctual sau Director in RI trebuie sa evite orice actiune care ar putea fi interpretata ca posibilitate de a ii oferi un anumit avantaj fata de ceilalti candidati A nu respecta in totalitate aceste previziuni are ca rezultat descalificarea acelui candidat.
In Rotary exista credinta ca serviciul de-a lungul timpului si calificarile unui Rotarian vorbesc de la sine si nu necesita publicitate sau alt fel de promovare speciala.

Fundatia Rotary

Majontatea proiectelor importante au crescut din cele mai mici seminte Fundatia Rotary este un exemplu al acestui fapt.
In 1917 Presedintele RI Arch Klumph le-a spus delegatilor de la Conventia din Atlanta ca “pare a fi poitrivit sa acceptam alocatii in scopul de a face bine in lume” Reactia a fost politicoasa si favorabila, dar fondunle nu s-au matenalizat usor. Un an mai tarziu, “Fondurile de Dotare Rotary”, cum a fost numit prima data, a primit primele coninbutii in valoare de 26,50 USD de la clubul Rotary din orasul Kansas, Missouri, SUA, care reprezentau bilantul contului Conventiei Orasului Kansas, ca urmare a intalnini anuale din 1918. Anual, s-au strans sume mici dar dupa 6 ani s-a anuntat ca au fost colectati pentru fondunle de dotare numai 700 USD. Un deceniu mai tarziu Fundatia Rotary a fost fondata in forma sa actuala la Conventia dm Minneapolis in 1928. In urmatorii 4 ani, fondurile fundatiei au crescut la 50 000 USD. In 1937 s-au anuntat fonduri de 2 000 000 USD dar aceste planun au fost abandonate din cauza izbucnirii celui de-al doilea Razboi Mondial. In 1947, dupa moartea lui Paul Harris, a fost deschisa o noua era pentru Fundatia Rotary, ca un omagiu in memona celui care a fondat Rotary. Pentru acea perioada Fundatia Rotary avea obiectivul de a continua dezvoltarea de “relatii prietenesti si pline de intelegere intre popoarele difentelor natiuni” In 1954 fundatia a primit pentru prima data o jumatate de milion de USD din contributiile unui singur an, iar in 1965 s-a strans un milion USD.
E greu de imaginat ca de la acele umile inceputuri, Fundatia Rotary a ajuns sa primeasca acum mai mult de 65 de milioane USD in fiecare an pentru activitati educationale si umanitare in toata lumea.

Fondul permanent al Fundatiei Rotary

Arch Klumph, parintele Fundatiei Rotary a spus “Trebuie sa privim fundatia nu ca pe ceva apartinand momentului, ci sa o avem in vedere prin perspectiva anilor si generatiilor ce vor urma” De aceea, Fondul Permanent al Fundatiei este considerat calea cea mai importanta pentru asigurarea viitorului programelor educationale si umanitare Rotary. Contributiile la acest Fond, in mod oficial numit “Contributii pentru intelegerea si Pacea Mondiala”, sunt investitii pentru viitor. Numai castigurile realizate din investirea lor sunt folosite pentru spnjinirea programelor Fundatiei. In ultima vreme, s-a intentional ca Fondul Permanent sa devina un supliment stabil si sigur in sprijinul Fundatiei, pentru a garanta un nivel minim de activitati programate si pentru posibilitatea realizarii unor programe mai extinse in viitor.
Fundatia ofera o recunoastere speciala oricui contribuie cu o suma substantiala la Fondul Permanent, ori aceluia care ofera cel putin 1000 USD in numerar. Donatorul poarta numele de Binefacator al Fundatiei Rotary. In 1998 existau peste 36 000 de Binefacatori in toata lumea.

Bursele ambasadoriale

Programul Burselor Ambasadoriale al Fundatiei Rotary este cel mai mare program privat international de Burse Ambasadoriale. In 1947, 18 organizatii “Fratii Rotary” din 11 tari au fost selectionate sa functioneze ca ambasadori ai bunavointei in timp ce studiau cate un an universitar in alta tara. Incepand din acea perioada, aproximativ 335 milioane USD au fost cheltuiti cu 30 000 de burse scolare, pentru persoane din 125 tari, care studiau in 105 tari din toata lumea.
Scopul acestui program este de a dezvolta relatiile de prietenie si intelegere reciproca internationala intre popoarele diferitelor tari. Se asteapta de la bursieri sa fie foarte buni ambasadori ai bunavointei in relatia cu poporul din tara gazda, atat prin aparitii oficiale cat si neoficiale in cadrul grupurilor Rotary si non-Rotary. Fiecare bursier are misiunea de a fi un consilier Rotary pentru a facilita implicarea in Rotary si intergrarea in cultura tarii gazda.
In 1994-95, Fundatia Rotary a oferit doua noi tipuri de burse in cadrul Anului Academic al Burselor Ambasadoriale. Bursa Ambasadoriala Multi-Anuala este acordata pentru o perioada de doi sau trei ani de studiu in strainatate, pentru obtinerea unei diplome Bursa Ambasadoriala Culturala acorda fonduri pentru o perioada de trei sau sase luni de studiu intensiv al limbii si culturii altei tari.
In afara faptului ca este o investitie in educatia liderilor de maine, bursele acordate de Fundatia Rotary realizeaza legaturi puternice intre tari si, in plus, constituie un pas important spre intelegerea si bunastarea mondiala.

Schimbul Grupurillor de Studiu (SGS)

Unul dintre cele mai populare si recompensatorii programe ale Fundatiei Rotary este Schimbul Grupurilor de Studiu (SGS). Incepand de la primul schimb dintre disinctele din California si Japonia din 1965, programul a realizat experiente educationale pentru peste 35 000 de oameni de afaceri care au fost impartiti in 6500 de echipe. Programul SGS imparte in perechi districtele care dau si primesc echipele de studiu. Din 1965 mai mult de 59 milioane de USD au fost alocati de Fundatia Rotary pentru bursele SGS. Unul dintre scopurile atractive ale SGS este oportunitatea oferita membrilor echipelor de a se intalni, vorbi si trai alaturi de Rotarieni si familiile lor, intr-un spirit cald de prietenie si ospitalitate. Primul SGS a fost doar pentru barbati, dar, in ultimii ani, echipele au inclus in aceeasi masura si femei, si barbati.
In afara de faptul ca aflau lucruri noi despre o alta” tara prin vizitarea de ferme, scoli, fabrici, birouri si institutii guvernamentale, echipele SGS serveau si ca ambasadori ai bunavointei. Ei aduceau in natiunile gazda cate ceva din comunitatile Rotariene de origine. In ultimii ani, au fost schimbate echipe ale unui singur grup vocational si cultural. Multe echipe SGS au ajutat la crearea de proiecte umanitare intre tari. Multe dintre contactele personale s-au transformat in prietenii de lunga durata. Intr-adevar, programul SGS le-a ofent Rotarienilor una dintre cele mai placute, practice si pline de substanta cai pentru a promova intelegerea mondiala.

Programul pentru Sanatate, Foamete si Umanitate

In 1978, Rotary a lansat cea mai umanitara activitate de serviciu, in cadrul Programului pentru sanatate, Foamete si Umanitate (Programul SFU sau “3-H” in limba engleza). Progamul SFU a fost proiectat pentru a prelua proiecte de serviciu de scara larga, care depasesc capacitatea individuala a cluburilor Rotary sau a grupurilor de cluburi. Din 1995, mai mult de 185 de proiecte SFU diferite s-au desfasurat in 58 de tari, in valoare de aproape 45 de milioane USD. Obiectivul acestor proiecte era de a imbunatati sanatatea, de a alina foamea si de a intensifica dezvoltarea umana, culturala si sociala intre popoarele din lumea intreaga. Telul suprem era acela de a promova intelegerea, bunastarea si pacea international.
Primul proiect SFU a fost vaccinarea a peste 6 milioane de copii din Filipine impotriva poliomelitei. Acesta a fost inceputul a ceea ce se cunoaste azi ca Programul PolioPlus. SFU a progresat si au aparut noi programe de ajutor in randul popoarelor din tarile in curs de dezvoltare. Astazi, pe langa campania de imunizare impotriva poliomelitei a peste un miliard de copii din diferite tari, SFU a promovat programe de nutritie, educatie vocationala, de imbunatatire a sistemelor de irigatii pentru marirea productiei alimentare, reabilitarea bolnavilor de poliomelita si alte actiuni in beneficiul unui mare numar de oameni din tarile in curs de dezvoltare. Toate proiectele SFU sunt suportate din contributii voluntare ale Rotarienilor prin intermediul Fundatiei Rotary. In anii urmatori, programele SFU pot fi privite ca cele mai deosebite activitati de serviciu ale Rotary, aratand ca Rotarienilor le pasa si sunt ingrijorati de soarta celor care au nevoie de ajutor, oriunde s-ar afla.

Finantarile Rotary (sau Matching Grants)

Intre programele Fundatiei Rotary se afla si Finantarile Rotary, prin care sunt asistate cluburile Rotary si districtele in derularea proiectelor de Servicii Internationale. Din 1965, mai mult de 6200 de astfel de Finatari Rotary au fost alocate proiectelor din 165 de tari, pentru un total de mai mult de 56 de milioane de USD. Un club sau un district dintr-alta tara decat tara in care proiectul va avea loc, trebuie sa contribuie cu o suma cel putin la fel de mare ca cea ceruta de la Fundatia Rotary. Finantarile Rotary sunt acordate pentru a moderniza spitalele, pentru a dezvolta programe scolare, pentru a fora puturi de apa, pentru a asista persoanele cu handicap sau care necesita asistenta medicala deosebita, pentru a furniza resurse orfelinatelor, pentru crearea de facilitati sanitare, distribuirea de hrana si de materiale, precum si multe alte forme ale Serviciului civic international, in zonele cu mari lipsuri din lume. Unele Finantari Rotary sunt acordate pentru proiecte care necesita sume de la 15000 USD pana la 50000 USD, dar majoritatea sunt cuprinse intre 5000 si 10000 USD. Finantarile Rotary nu pot fi folosite pentru a construi cladiri, cu exceptia adaposturilor pentru familiile sarace si nu pot fi folosite pentru programe deja demarate sau terminate. Participarea personala a Rotarienilor este deosebit de importanta si beneficiile se extind dincolo de cei care beneficiaza direct de rezultate.
Programul Finantarilor Rotary reprezinta o activitate importanta a Fundatiei Rotary sj un important stimulent pentru cluburile care sustin proiecte in alta zona a lumii. Acetea sunt cu siguranta purtatorii bunavointei si intelegerii, ceea ce este in concordanta cu obiectivele Fundatiei Rotary.

Finantarile Discovery Carl P. Miller

Presedintele RI in perioada 1963-1964, Carl P. Miller, a fost un puternic sustinator a muncii umanitare incepand de la cele mai mici nivele. Prin Programul Cluburilor si Districtelor “Adecvate”, lansat in timpul anului sau de conducere, el a incurajat Rotarienii sa gaseasca noi oportunitati de activitati in alta tara prin contactul de la persoana la persoana. Impartirea cluburilor si districtelor a devenit o componenta importanta a Serviciului Comunitar International.
Ziarist de succes, Carl, impreuna cu sotia lui, Ruth, a facut o donatie Fundatiei Rotary pentru a infiinta programul Finantarile Discovery Carl P. Miller. Finantarile Discovery intentioneaza sa stimuleze angajarea internationala a cluburilor si districtelor, prevazand 3000 USD pentru calatorii si cheltuieli diverse, determinate de dezvoltarea unui proiect de serviciu international. Finantarile Discovery nu sunt oferite pentru derularea propriu-zisa a proiectelor, ci pentru realizarea contactelor de la persoana la persoana necesare in stadiile preliminare de desfasurare a proiectului. Numai cluburi sau districte si asociatii de cluburi si districte sunt in masura sa beneficieze de primirea unor astfel de finantari speciale, care sunt oferite de Fundatia Rotary de doua ori pe an, In lunile august si februarie.

PolioPlus

PolioPlus reprezinta cel mai mare efort de eradicare a poliomelitei in lume, pana in anul 2000. Programul a fost inceput in 1985, pentru o perioada de 5 ani, cu fonduri in valoare de 120 milioane USD folosite pentru imunizarea copiilor din tarile in curs de dezvoltare impotriva poliomelitei. Campania de strangere de fonduri pentru acest program a inceput in 1988 si a adus o cifra record de 220 milioane USD, iar pana in 2005 se preconizeaza ca aceste contributii ale Rotarienilor sa ajunga la 425 milioane USD. Un aspect si mai sernnificativ a fost uriasa armata de voluntari mobilizata de RI. Sute de mii de voluntari la nivel local au oferit sprijin pentru clinici si au mobilizat comunitatiie lor pentru activitati de imunizare si eradicare polio.
In 1988, Rotary a mobilizat si Organizatia Mondiala a Sanatatii in aceasta actiune, care trebuia sa se desfasoare pana in anul 2000, ca o certificare a efortului Rotary cu ocazia sarbatoririi a 100 de ani Rotary, in 2005. Rotary a lucrat impreuna cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, cu UNICEF, cu guvernele nationale si cu alte organisme, in cadrul programului Initiativa de Eradicare a Poliomelitei, cel mai extins proiect mondial public/privat de sanatate. Pana in 1988 mai mult de 120 de natiuni au profitat de pe urma acestui proiect si, multumita programului PolioPlus, la zece ani dupa 1988, mai mult de patru milioane de copii care erau victime ale acestei boli, au putut sa mearga si sa se joace in mod normal. Ca un rezultat al eforturilor RI si a partenerilor acestuia, peste un miliard de copii au primit vaccinul oral impotriva poliomelitei si sunt astfel protejati de acest flagel. In 1994 Rotary a contribuit la celebrarea eliminarii poliomelitei din Emisfera Vestica. Aceasta zona fiind certificata a nu mai fi sub influenta bolii, eforturile au fost indreptate spre Africa, Asia de sud si est. Poliomelita poate fi eradicata cu pretul a mai putin de 0,50 USD, adica valoarea unui vaccin pentru un copil.
Realizarea totala a eradicarii va fi foarte dificila” (doar variola a mai fost eradicata total) si costisitoare (au fost estimate costuri totale de aproape 2 miliarde USD). Trebuie derulate : Zilele Nationale ale imunizarii pentru a-i imuniza pe toti copiii sub 5 ani dintr-o tara, suspectata de poliomelita; continuarea imunizarii preventive a copiilor din intreaga lume; raportarea sistematica a tuturor cazurilor suspecte; reactii rapide la epidemii rebele si realizarea de retele de laboratoare pentru studierea bolii.
Nici o alta organizatie neguvernamentala nu a mai desfasurat vreodata o astfel de campanie de o anvergura atat de mare. PolioPlus poate fi considerat cel mai umanitar serviciu facut vreodata la nivel mondial Fiecare Rotarian poate imparti mandria acestei realizari.

Partenerii la Polioplus
Din 1996 parteneni la PolioPlus au oferit oportunitati pentru cluburi si districte de a spnjini mobilizarea activitatilor necesare pentru sustinerea Zilelor Nationale ale Imunizani in tarile cu probleme. Partenerii la PolioPlus furnizeaza catre Rotary tricouri, sepci, sorturi si veste pentru voluntarii participanti la campania PolioPlus, sau afise, fanioane si manifeste in vederea anuntarii publice a zilelor de desfasurare a campaniei. Alti parteneri la PolioPlus furnizeaza vaccinurile congelate, vehiculele si alte echipamente necesare pentru a transporta vaccinul in zonele unde se deruleaza campania. Partenerii la proiect furnizeaza in diferite zone ale lumii si laboratoarele mobile de supraveghere necesare in diagnosticarea bolii. Multe proiecte PolioPlus sunt sustinute de Finantarile Fundatiei Rotary. Partenerii PolioPlus sunt esentiali in realizarea finala a scopului de a eradica poliomelita pe plan mondial.

Programul Dezastrelor Naturale

Cand o tragedie naturala loveste o anumita zona a globului este foarte posibil ca in cateva ore Programul Dezastrelor Naturale sa ajunga acolo pentru a ajuta victimele aflate in suferinta. Aceasta alta finantare Rotary, care poate depasi 5000 USD, poate fi stabilita imediat de Presedintele RI in scopul de a ajuta persoanele ramase fara case din cauza uraganelor cutremurelor, inundatiilor, incendiilor sau altor dezastre naturale. Dupa o finantare initiala Secretariatul poate fi chemat in ajutor, iar in urma apelului se poate primi un raspuns materializat in bani, materiale, hrana imbracaminte si adaposturi provizorii, de la Rotarienii din toata lumea. De obicei acest proces de ajutor continua cateva luni sub forma unui proces de asistenta, aceasta constitumd o insarcinare suplimentara pentru cluburile si districtele cele mai apropiate de zona afectata. Programul Dezastrelor Naturale a fost organizat de catre fondatorii Fundatiei Rotary, astfel incat sa ofere mici finantari disponibile imediat dupa producerea unei catastrofe. Presedintele RI poate afla despre nevoile imediate de hrana, patui adaposturi si materiale de prim-ajutor, necesare victimelor dezastrelor, prin intermediul Guvernatorului Disinctual al zonei afectate.
Programul Dezastrelor Naturale este una dintre caile importante prin care Fundatia Rotary edifica bunastarea si intelegerea mondiala.

Programul pentru Pace

Unul dintre programele speciale ale Fundatiei Rotary a fost initial denumit “Forumul de pace Rotary”. Conceperea unui centru sau program educational care sa promoveze marea intelegere si pace mondiala a fost pentru prima oara discutata in 1982, de catre Comitetul Orizonturi Noi si Comitetul de Intelegere si Pace Mondiala in 1984, a fost adancit de catre Comitetul Programelor Noi al Fundatiei Rotary. Esenta Programului pentru Pace al Rotary consta in utilizarea resursele mondiale neguvernamentale ale Rotary, pentru dezvoltarea programelor educationale in legatura cu problemele care ajung sa determine conflicte intre natiuni, precum si desfasurarea unor activitati care promoveaza pacea, dezvoltarea si bunastarea. Programul include seminarii, publicatii si conferinte cu scopul de a initia un dialog global in desfasurarea de noi demersuri pentru realizarea pacii si intelegerii mondiale.
Programele pentru Pace ale Rotary sunt selectionate de catre fondatorii Fundatiei Rotary de doua ori pe an. Multe astfel de programe au fost prezentate in fiecare an in cadrul conferintelor prezidentiale.

Calitatea de “Camarad Paul Harris”

Fara nici o indoiala, cel mai important pas in promovarea donatiilor voluntare facute Fundatiei Rotary a fost realizat in 1957, cand a fost propusa ideea de recunoastere a calitatii de “Camarad Paul Harris”. Desi conceptul de a face daruri Fundatiei in valoare de 1000 USD, s-a dezvoltat incet, prin anii ‘70 acesta a inceput sa castige in populantate. Medalia “Camarad Paul Harris”, insignele de rever si certificatele, au devenit simboluri foarte respectate de catre toti Rotarienii si prietenii lor din toata lumea si au determinat angajamente financiare substantiale catre Fundatia Rotary.
Perechea la calitatea de “Camarad Paul Harris” este cea de “Membru de Sprijin Paul Harris”. oferind recunoasterea personala a unui membru care a donat sau in numele caruia a fost efectuata donatia de 100 USD si care are intentia de a face donatii suplimentare pana la suma de 1000 USD Cand se ajunge la aceasta suma, “Membrul de Sprijin Paul Harris” devine “Camarad Paul Harris”.
Fundatia Rotary a numit pana in anul 1998 peste 625000 “Camarazi Paul Harris” si peste 215000 de “Membri de Sprijin Paul Harris”.
O insigna speciala de recunoastere este oferita “Camarazilor Paul Harris” care fac daruri Fundatiei in valoare de 1000 USD. Insigna de aur cu piatra albastra este ofenta ca o recunoastere a fiecarei donatii realizate, in valoare de 1000 USD, pana este atinsa suma de 5000 USD. Insignele cu piatra rosie semnifica donatii de la 7000 USD la 9000 USD. O insigna cu un cerc de diamante este ofenta donatorilor care au facut cadouri de peste 10000 USD Fundatiei.
Calitatea de “Camarad Paul Harris” este un stimulent deosebit de important pentru continuarea sprijinului acordat realizarii programelor Fundatiei Rotary in scopul construirii bunastarii si intelegerii in lume.

“Citarea pentru Serviciu Merituos” si “Premiul pentru Serviciu Remarcabil”

Fondatorii Fundatiei Rotary acorda doua premii de recunoastere foarte speciala Rotarienilor care se remarca prin servicii deosebite aduse Fundatiei “Citatia pentru Serviciu Merituos” este o recunoastere acordata Rotarienilor care promoveaza programele Fundatiei Rotary si contribuie la realizarea telului de intemeiere a relatiilor de intelegere si prietenie reciproca intre natiunile globului “Premiul pentru Serviciu Remarcabil” este acordat Rotarianului cu un deosebit palmares al serviciului realizat in slujba Fundatiei Rotary, serviciu care depaseste nivelul disinctual si are o durata mare de timp. “Premiul pentru Serviciu Remarcabil” recunoaste eforturile Rotarianului care a primit deja “Citatia pentru Serviciu Merituos”, pentru eforturile sale sustinute in promovarea intelegerii internationale.
Cele doua premii sunt decernate pentru serviciul personal exemplar si devotamentul aratat Fundatiei si nu pentru coninbutiile financiare aduse. Nu mai mult de 50 de “Premii pentru Serviciu Remarcabil” sunt decernate in fiecare an si in fiecare district exista un singur premiat anual al “Citatiei pentru Serviciu Merituos”. Premiatul cu “Citatia pentru Serviciu Merituos” nu poate fi nominalizat la “Premiul pentru Serviciu Remarcabil” decat, dupa trecerea a doi sau mai multi ani.
Este o mandrie foarte mare pentru orice Rotarian sa fie propus de catre Fondatorii Fundatiei Rotary pentru aceste recunoasteri ale serviciului de cel mai inalt nivel.

Relatiile Publice ale Rotary

Istoric, a fost perpetuat mitul ca Rotary nu are voie sa-si faca publicitate, ci sa lase propriile rezultate sa vorbeasca pentru el. In 1923, politica interna a specificat ca “publicitatea nu trebuie sa fie scopul principal al cluburilor Rotary pentru promovarea in cadrul comunitatilor lor”, iar aceasta a fost interpretata ca evitarea publicitatii si a relatiilor publice de orice fel. Actualizarea exprimarii facute in 1923 suna astfel: “pentru a extinde influenta Rotary se poate face o publicitate adecvata proiectelor mondiale in curs de desfasurare.”
O filosofie mai moderna a relatiilor publice a fost adoptata in anii ‘70. Aceasta stipula ca: “buna publicitate, relatiile publice favorabile si imaginea pozitiva sunt scopuri esentiale pentru Rotary”, daca sunt realizate pentru intelegerea, aprecierea si sprijinirea obiectivelor programelor de serviciu umanitar ale Rotary. Relatiile publice active sunt vitale pentru succesul Rotary.
Un proiect de serviciu in desfasurare este considerat ca unul dintre cele mai importante mesaje ale relatiilor publice Rotary. Este esential ca cluburile Rotary sa faca toate eforturile pentru a informa publicul despre proiectele de serviciu pe care le desfasoara.
In mod efectiv, relatiile publice ale Rotary trebuie sa inteleaga ca, atunci cand cineva se gandeste la Rotary, trebuie sa se gandeasca la scopurile si motivele nobile ale Rotary. Cand lumea se gandeste la Rotary, se gandeste la actiunile si serviciile realizate de Rotary.

Emblema Rotary

Emblema RI si cuvantul “Rotary” sunt inregistrate in mod oficial la Biroul de Marci si Patente din SUA, ca marci de serviciu, ceea ce da drepturi legale RI in folosirea lor si dreptui la denuntarea oricarei persoane care le foloseste neautorizat. Emblema Rotary nu poate fi schimbata sau modificata in nici un fel.
Rotarienii sunt indrumati sa poarte emblema sub forma unei insigne la rever. Este folosita in mod frecvent pe haine, stilouri, sepci si alte obiecte personale, realizate de firme sau persoane, cu acordul Consiliului de Directori al RI. Ecusoanele Rotary, fanioanele, insemnele stradale si firma luminoasa a cluburilor Rotary folosesc emblema ca marca de identificare.
Emblema Rotary nu poate fi folosita in nici un scop publicitar. Nu este permisa folosirea ei in campaniile politice sau impreuna cu alte denumiri sau embleme care nu au legatura cu RI. Rotarienii ca persoane nu au voie sa foloseasca emblema pe cartile de vizita, pe firmele luminoase sau in vreun scop de promovare a afacerilor lor. Nu este considerat corect ca Rotarienii sa foloseasca emblema pe usile sau ferestrele birourilor lor de munca.
Revine fiecarui Rotarian responsabilitatea de a folosi emblema cu mandrie. Restrictiile sunt prevazute ca o asigurare ca emblema Rotary nu va fi folosita gresit si ca ea va conferi intotdeauna distinctie organizatiei.

Ceremoniile speciale Rotary

In calendarul anual Rotary exista luni speciale in care sunt planificate sa se desfasoare programe majore ale RI.
• Ianuarie este Luna Rotary a Constientizarii. Aceasta este perioada in care Rotary isi instiinteaza membrii in legatura cu activitatile care se vor desfasura si, prin acestia, comunitatile de care apartin.
• Februarie este Luna Intelegerii Mondiale. In cadrul aceastei luni, care este si luna de nastere a Rotary (23 februarie), sunt prezentate programele de promovare a intelegerii si bunavointei internationale si sunt lansate Proiectele Civice Mondiale in alte zone ale lumii.
• Saptamana Mondiala Rotaract este saptamana care cuprinde ziua de 13 martie. Este perioada in care cluburile si districtele Rotary promoveaza Rotaractul prin participarea in proiecte realizate impreuna.
• Aprilie este numita Luna Revistei Rotary. In timpul acesteia, Rotarienii organizeaza activitati de promovare pentru citirea revistei “The Rotarian” si a revistelor locale oficiale ale cluburilor Rotary.
• Iulie este Luna Literaturii, in timpul careia cluburile deruleaza propriile proiecte care au ca scop eradicarea analfabetismului pe plan mondial.
• August este Luna Extinderii, in timpul careia Rotary se concentreaza in directia cautarii de noi membri si infiintarii de cluburi noi.
• Septembrie este Luna Noilor Generatii. Cluburile Rotary din toata lumea acorda o importanta speciala sponsorizarii programelor de sprijin a copiilor si tinerilor. In aceasta luna, multe cluburi dau o atentie deosebita programelor “Schimbul Tanar”.
• Octombrie este Luna Serviciului Vocational, in aceasta perioada, cluburile se concentreaza pe importanta vietii profesionale si de afaceri a fiecarui Rotarian. Activitati speciale promoveaza Caile de Serviciu Vocational.
• Noiembrie a fost aleasa Luna Fundatiei Rotary. Cluburile si districtele acorda o atentie speciala programelor Fundatiei Rotary si participa la sprijinul financiar suplimentar pentru Fundatie prin promovarea contributiilor care confera calitatea de “Camarad Paul Harris” si “Membru de Sprijin Paul Harris”.
Fiecare dintre aceste luni speciale ajuta la cresterea constientizarii in randul Rotarienilor a programelor excelente de serviciu desfasurate de Rotary in toata lumea.

Extinderea Rotary

Zilnic, la fiecare 14 ore, apare inca un club Rotary, in una dintre cele 105 tari in care exista deja cluburi. Aceasta crestere continua a numarului de cluburi este extrem de importanta pentru extinderea programelor si a influentei mondiale a RI. Cluburi noi Rotary pot fi infiintate oriunde in lume, acolo unde principiile fundamentale ale Rotary se pot manifesta in mod liber si oriunde se poate considera ca un club de succes poate sa se mentina.
Un club poate fi organizat sa serveasca un loc specific sau un anumit teritoriu bine definit, in care sa existe destule persoane cu un caracter corespunzator, angajate in functii sau pozitii profesionale sau de afaceri bine identificate. Pentru a propune infiintarea unui club nou, este necesara existenta unui minim de 40 clasificari potentiale si, in aceasta lista a participantilor permanenti, trebuie sa fie inscrisi cel putin 20 de membri. In mod exceptional, un club deja existent poate ceda o parte din teritoriul propriu altui club, sau poate imparti acelasi teritoriu cu un altul nou format.
In procesul organizarii unui club nou, primul pas este acela de a realiza o cercetare a locului, pentru a determina potentialul necesar pentru extinderea Rotary. Reprezentantul special al Guvernatorului Districtual indruma activitatea de infiintare a unui nou club. Printre cerintele de infiintare a unui club nou este si adoptarea Constitutiei Standard a clubului Rotary, existenta unui numar de minim 20 de persoane care sa figureze intr-o clasificare clara, indeplinirea strangerii cotizatiilor, derularea de intalniri saptamanale si adoptarea unui nume de club care sa-l ajute distinct la identificarea si localizarea sa. Un club devine in mod oficial club Rotary atunci cand infiintarea sa este aprobata de Consiliul de Directori RI.
Este o mare oportunitate si o indatorire speciala a tuturor Rotarienilor sa asiste si sa coopereze la infiintarea unui club nou. Constiinta faptului ca doua noi cluburi Rotary vor aparea undeva in lume azi, maine si in fiecare zi, confera o puternica dovada a vitalitatii extinderii serviciului Rotary pe plan mondial.

Hainele colorate ale guvernatorilor

Una dintre cele mai noi traditii ale Rotary a aparut in anul rotarian 1984-85, atunci cand guvernatorii districtuali au decis sa poarte la evenimentele oficiale Rotary haine sport de culoare galbena. In anii urmatori, Presedintele RI a selectat cateva haine colorate pentru Guvernatorii Districtuali si alti Directori Internationali ai Rotary. Haina galbena distinctiva a lui Calos Canseco a fost urmata de altele la fel de puternic colorate: “hainele verzi” ale lui Paulo Costas (1990-91); “hainele rosii” ale lui Clifford Dochterman (1992-93); “hainele caramizii” ale lui Luis Giay (1996-97); “hainele verzi ca spuma marii” ale lui Glen Kinross (1997-98). Presedinta Rajendra Saboo a selectat culoarea aurie a graului (1991-92), iar Hugh Archer a ales cafeniul (1989-90). Alte traditionale haine in culoarea albastra a Marinei au fost purtate in timpul lui Charles Keller (1987-88), Bill Huntley (1994-95), Herbert Brown (1995-96) si James Lucy (1998-99). O Intreaga gama de culori si nuante au fost alese de alti presedinti. Conducatorii Rotarieni fac in fiecare an presupuneri asupra culorii pe care o va purta viitorul Presedinte Rotary.

Pacea oraselor

Pana in anul 2000, Organizatia Natiunilor Unite a estimat ca mai mult din jumatatea populatiei globului va locui in zone urbane si suburbane si in orase de peste zece milioane de locuitori. Solicitarile vietii in aceste conditii se vor mari, dar vor imparti aceleasi resurse si, fara indoiala ca, in acest caz, se vor isca tensiuni. Multe probleme, unele asociate cu saracia si decaderea urbana din marile orase, se vor raspandi in comunitatile izolate de marile orase. Acestea includ :
• impactul negativ al abuzului de medicamente si de alcool;
• inmultirea bandelor de cartier si violenta civica;
• numarul in crestere al persoanelor ramase fara locuinta;
• rata in crestere a numarului adolescentelor insarcinate.
Cauzele care determina aceste probleme sunt diverse :
• somerii si somajul;
• saracia si foametea;
• erodarea valorilor familiei,
• violenta domestica;
• analfabetismul si incapacitatea de a face socoteli;
• deteriorarea zonelor centrale ale oraselor.

Toti oamenii au dreptul sa se bucure de o viata lipsita de frica, violenta si crima. Rotary a acordat o atentie deosebita acestor aspecte ale vietii in anul rotarian 1996-97, sponsorizand sapte conferinte de pace pentru orase iar peste 6000 de Conferinte ale Noilor Generatii s-au desfasurat in toata lumea. Rotarienii s-au intors in comunitatile lor, insufletiti de ideea ca pot schimba in bine vietile oamenilor din jurul lor. Realizand aspectul complex al situatiei, Consiliul de Directori RI a aprobat pentru o perioada de trei ani o consolidare a Pacii Urbane si, incepand din 1997, o concentrare speciala a resurselor organizatiei pe acest aspect principal al Serviciului Civic. Rotarienii si cluburile Rotary pot descoperi si identifica problemele si tratamentul care poate fi aplicat in comunitatile lor si – muncind impreuna cu grupurile cetatenesti locale, organizatiile guvernamentale si neguvernamentale – pot derula planurile de actiune pentru a contribui la rezolvarea lor.

Prevenirea abuzului de substante nocive

Abuzul de droguri si de alcool a atins cote alarmante in toata lumea. Aceasta problema este direct legata de crima, violenta, saracie, copii si femei supuse abuzurilor, SIDA, oameni fara locuinta si alte flageluri ale societatii.
Pentru prima data in anii ’80, RI a lansat o campanie anti-drog, alertand cluburile sa evalueze aceasta problema in cadrul comunitatilor lor si sa identifice resursele de combatere a ei. Ajungand la concluzia ca cea mai buna metoda este combaterea preventiva, RI si-a concentrat atentia pe avertizarea asupra pericolului reprezentat de abuzul de substante nocive, In cadrul unor forumuri care s-au constituit in adevarate proiecte pentru cluburi si districte, precum si prin atentionarea asupra acestui fapt in reviste ca “The Rotarian” sau alte publicatii ale RI.
In 1992, Consiliul RI si-a reinnoit angajamentul privind combaterea abuzului de substante nocive si a declansat o campanie de zece ani. RI a sprijinit cluburile Rotary in actiunile comune intreprinse cu agentiile guvernamentale si neguvernamentale pentru a :
• creste angajamentul in randul membrilor si a comunitatilor acestora fata de programele locale, referitoare la abuzul de substante nocive;
• derularea sau sponsorizarea de programe de prevenire a abuzului de substante nocive, care insufla tineretului valori pozitive si incredere in fortele proprii;
• sprijinirea unor programe familiale pentru tratarea abuzului de substante nocive.
Cum au raspuns cluburile la toate aceste propuneri? Cateva au contribuit cu un sprijin financiar oferit clinicilor de reabilitare si tratare. Altele au creat proiecte de educare a persoanelor, oferind activitati alternative tinerilor pentru care exista riscul sa foloseasca droguri, alte cluburi au asigurat tinerilor mentori Rotarieni pentru a-i ajuta sa-si ridice increderea in fortele proprii. Pentru a asigura configurarea unui viitor sanatos si plin de speranta, Cluburile Rotary trebuie sa continue combaterea agresiva a abuzului de substante nocive din prezent.