Skip to main content

Rotary Club Oradea Art Nouveau încurajează tinerii

6 July, 2023

Rotary Club Oradea Art Nouveau încurajează tinerii și sprijină proiectele care crează valoare prin educație – viitorul copiilor noștri și al nostru în același timp. De această dată, ca o continuare a acțiunilor noastre, ne-am îndreptat atenția asupra unei altfel de educații – cea non-formală. Ne-am adresat prin acțiunea noastră elevilor de la Școala Gimnazială Nr.1 Uileacu De Beiuș și celor de la Școala Gimnazială din Mădăras, acolo unde, într-un alt proiect, am reabilitat bibliotecile școlare. Acum le-am oferit elevilor din clasele 6-8 o întâlnire cu lumea teatrului.

În perioada 1-5 iulie 2023 am organizat a doua ediție a Taberei de Educație prin Artă TEA – Teatru în colaborare cu Teatrul Artemotion.

Am călătorit cu ajutorul colegei noastre Codruța Vancea, membră a Clubului Rotary Art Nouveau în lumea poeziei contemporane și copiii au primit în dar cărți de poezie pentru biblioteca lor.

Apoi copiii s-au întâlnit cu lumea Teatrului de Păpuși cu sprijinul actriței Consuela Egyed. 

Au descoperit secrete din lumea filmului și a dublajului de desen animat prin implicarea actorului Petre Ghimbăşan.

Elevii s-au jucat de-a teatrul sub îndrumarea actorului Sebastian Lupu. 

În ultima zi a taberei micii actori au avut spectacol pe scena Teatrului Arcadia.

În această tabără atenția specialiștilor invitați s-a concentrat asupra lucrului în echipă, a gestionării emoțiilor, pe libertatea de exprimare, pe emisie vocală și dicție. 

Actrița Mirela Niță Lupu, membră a Clubului Rotary Oradea Art Nouveau, i-a ajutat pe copii să descopere și ce se află în spatele scenei, câți artiști creatori sunt implicați în realizarea unui spectacol, câte profesii își dau mâna pentru realizarea unui spectacol de teatru și câtă pasiune există în echipă. De asemenea, copiii au primit în dar pentru biblioteca din școala lor cartea „Jurnalul unei povești sau cum am devenit spectacol de teatru de păpuși pentru copii” scrisă de Mirela Niță Lupu din care pot afla și mai multe secrete despre drumul parcurs de la poveste – piesă la spectacolul de teatru. De asemenea au vizitat Teatrul Arcadia și Teatrul Regina Maria din Oradea.

Împreună cu Scoala Primara Americano-Romana American Romanian Elementary School, coordonați de Dania Brădean copii au avut activități interactive, amuzante și provocatoare cu scopul de a se cunoaște mai bine și a relaționa în diferite contexte. 

Elevii din tabără au avut cu sprijinul Asociația SOS Autism Bihor o întâlnire și cu copii cu nevoi speciale și au participat împreună la activități interactive emoționante. Scopul acestei activități a fost să îi ajute pe copii să înțeleagă cât este de important să dăruiască mai departe (Pay it Forward) și că există o lume a diversității care face parte din viața noastră. 

Ghidați de prietenul nostru Alex Trandafir copiii au vizitat Cetatea Oradiei și au făcut și turul orașului.

Copiii au fost însoțiți de cadre didactice de la cele două școli care au fost în permanență alături de micii actori în devenire!! 

Totodată, membrii ai Clubului Rotary Oradea Art Nouveau și membrii aspiranți au participat la activitățile zilnice și au acordat suport de fiecare data când a fost necesar! O echipă frumoasă a făcut ca a doua ediție a Taberei de Educație prin Artă-Teatru fie un succes și să ne dorim să continuăm!

Toți cei implicați în această acțiune au plecat mai curioși și mai bogați. Au făcut câțiva pași prin lumea magică a scenei dar și-au îndreptat atenția și asupra propriei personalități. Au existat și câteva lacrimi la despărțire ceea ce înseamnă că a existat și prietenie. 

Ne vedem la ediția a 3-a, în iulie 2024! Până atunci, țineți aproape fie pentru a ne sprijini financiar proiectele https://rotaryartnouveau.ro/fii-generos/,

fie pentru a vă implica ca voluntari în acțiunile noastre https://rotaryartnouveau.ro/membrii-clubului-rotary-art…/!

„Viața e frumoasă când ești fericit, dar viața e și mai bună când alții sunt fericiți datorită ție.”